Reklama
Reklama

Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień

Rolada schabowa to sycący i elegancki obiad na Trzech Króli. Choć z zewnątrz prezentuje się okazale, to jej wnętrze robi największe wrażenie. W środku kruchego mięsa kryje się aromatyczne, pełne smaku nadzienie. To właśnie dzięki niemu mięso pozostaje soczyste na dłużej.

Co podać na obiad na Trzech Króli?

Obiad na Trzech Króli to wykwintne danie, które doskonale wpisuje się w uroczysty charakter tego dnia. Aromatyczna rolada ze schabu wypełniona kremowym nadzieniem ze szpinaku, papryki i fety zachwyca smakiem i soczystością. Towarzyszą jej ziołowo-czosnkowe bataty, które dodadzą egzotycznej elegancji na talerzu. Ta wyszukana potrawa nie tylko syci, ale też cieszy oko, tworząc idealne zakończenie świątecznego okresu. 

Obiad na Trzech Króli - przepis

Pieczeń: 

  • 1,5 kg schabu wieprzowego, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1/2 żółtej papryki, 
  • 100 g sera feta, 
  • 100 g szpinaku baby, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, 
  • olej lub masło. 

Dodatki: 

  • 2 duże bataty, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • oliwa lub rozpuszczone masło, 
  • świeży tymianek, 
  • sól. 

Sposób wykonania:

Mięso wieprzowe umyj, osusz i połóż na desce. Za pomocą ostrego noża przekrój schab wzdłuż (ale nie do końca), aby tworzyło "księgę". Rozłóż na płasko, lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, po czym natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zawiń folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce.

Szpinak umyj, osusz, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak i smaż ok.10 minut, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dorzuć pokrojone w drobną kostkę papryki, a po kolejnych 5 minutach dodaj drobno pokruszoną fetę. Trzymaj na ogniu, mieszając, aż feta uzyska kremową konsystencję. Dopraw odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodawanie soli może być zbędne ze względu na słony smak fety.  

Na płacie mięsa wyłóż nadzienie, ciasno zwiń roladę, ułóż łączeniem do dołu i zwiąż schab nićmi kuchennymi.  

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron, aby się zarumienił. W ten sposób zamkniesz też soki wewnątrz mięsa. Przełóż roladę do rękawa do pieczenia. Bataty obierz, pokrój w kostkę i włóż do miski. Po czym polej olejem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp drobno posiekanym tymiankiem. Wymieszaj, aby bataty równo pokryły się marynatą, po czym przełóż je do mięsa. Rękaw zamknij klipsem i ułóż całość w brytfance. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 10 minut bez przykrycia, aby skórka schabu ładnie się przypiekła. 

Obiad na Trzech Króli jest gotowy. Wyjmij brytfankę z piekarnika i przykryj mięso folią aluminiową, odczekaj ok. 15 minut, po czym krój roladę w plastry i podawaj z upieczonymi batatami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu

Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem

Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia polska