Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień
Rolada schabowa to sycący i elegancki obiad na Trzech Króli. Choć z zewnątrz prezentuje się okazale, to jej wnętrze robi największe wrażenie. W środku kruchego mięsa kryje się aromatyczne, pełne smaku nadzienie. To właśnie dzięki niemu mięso pozostaje soczyste na dłużej.
Obiad na Trzech Króli to wykwintne danie, które doskonale wpisuje się w uroczysty charakter tego dnia. Aromatyczna rolada ze schabu wypełniona kremowym nadzieniem ze szpinaku, papryki i fety zachwyca smakiem i soczystością. Towarzyszą jej ziołowo-czosnkowe bataty, które dodadzą egzotycznej elegancji na talerzu. Ta wyszukana potrawa nie tylko syci, ale też cieszy oko, tworząc idealne zakończenie świątecznego okresu.
Pieczeń:
- 1,5 kg schabu wieprzowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 100 g sera feta,
- 100 g szpinaku baby,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa,
- olej lub masło.
Dodatki:
- 2 duże bataty,
- 4-5 ząbków czosnku,
- oliwa lub rozpuszczone masło,
- świeży tymianek,
- sól.
Sposób wykonania:
Mięso wieprzowe umyj, osusz i połóż na desce. Za pomocą ostrego noża przekrój schab wzdłuż (ale nie do końca), aby tworzyło "księgę". Rozłóż na płasko, lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, po czym natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zawiń folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce.
Szpinak umyj, osusz, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak i smaż ok.10 minut, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dorzuć pokrojone w drobną kostkę papryki, a po kolejnych 5 minutach dodaj drobno pokruszoną fetę. Trzymaj na ogniu, mieszając, aż feta uzyska kremową konsystencję. Dopraw odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodawanie soli może być zbędne ze względu na słony smak fety.
Na płacie mięsa wyłóż nadzienie, ciasno zwiń roladę, ułóż łączeniem do dołu i zwiąż schab nićmi kuchennymi.
Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron, aby się zarumienił. W ten sposób zamkniesz też soki wewnątrz mięsa. Przełóż roladę do rękawa do pieczenia. Bataty obierz, pokrój w kostkę i włóż do miski. Po czym polej olejem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp drobno posiekanym tymiankiem. Wymieszaj, aby bataty równo pokryły się marynatą, po czym przełóż je do mięsa. Rękaw zamknij klipsem i ułóż całość w brytfance. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 10 minut bez przykrycia, aby skórka schabu ładnie się przypiekła.
Obiad na Trzech Króli jest gotowy. Wyjmij brytfankę z piekarnika i przykryj mięso folią aluminiową, odczekaj ok. 15 minut, po czym krój roladę w plastry i podawaj z upieczonymi batatami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu
Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem
Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka