Obiad tak pyszny, że goście będą prosić o przepis. Roladki dyrektorskie posmakują nawet teściowej
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Ten przepis sprawdza się zawsze - roladki dyrektorskie zrobią wrażenie na gościach, dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w weekend. Gdy przygotujesz je raz, na pewno będziesz do nich wracać.
Czasami tak po prostu mamy ochotę zjeść na obiad coś bardziej wyszukanego. Zdarza się także, że szykujemy się do przyjęcia gości, więc wyjątkowa pozycja w menu jest prawie że obowiązkowa - i właśnie wtedy doskonale sprawdza się pomysł na obiad dokładnie taki, jak ten.
Roladki dyrektorskie są przepyszne, a do tego bardzo dobrze się prezentują. Podawaj z puree lub pieczonymi ziemniakami. Nie zapomnij także o warzywach - każda surówka będzie w tym przypadku świetnie się komponowała.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
- 8 udek z kurczaka bez kości i chrząstek,
- 8 plasterków boczku wędzonego,
- 100 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ogórki konserwowe,
- 100 g sera żółtego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła do smażenia.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i również drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paseczki, a ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Umyj i osusz udka z kurczaka. Delikatnie rozbij je tłuczkiem, aby były cieńsze i bardziej elastyczne do zwijania. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką mieloną.
Na każdym rozbitym udku rozsmaruj porcję podsmażonych pieczarek z cebulą. Dodaj kilka kawałków ogórka konserwowego oraz odrobinę startego sera żółtego. Zwiń mięso ciasno w roladkę, starając się, aby farsz nie wypadał. Owiń każdą roladkę plasterkiem boczku i zabezpiecz opcjonalnie wykałaczką, aby się nie rozwinęła.
Na patelni, na której podsmażała się cebula z pieczarkami, obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż mięso będzie soczyste, a boczek chrupiący.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań