Reklama
Reklama

Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać

Sałatka z chrupiącym kurczakiem należy do tych dań, które są nie tylko zdrowe i odżywcze, ale i bardzo smaczne. Znajdziesz tu soczyste mięso w chrupiącej panierce, świeże warzywa i wyrazisty dressing. To idealna potrawa na lekki lunch, obiad, a także na kolację. Takim posiłkiem najesz się do syta, a jednocześnie będziesz czuć się lekko.

Chcesz zjeść konkretne, sycące danie, ale nie masz ochoty na klasyczny obiad? Przygotuj chrupiący, soczysty kotlet z kurczaka i dodaj go do sałatki! Jeśli znajdą się w niej także pełne cennych składników odżywczych jajka czy awokado, dzięki którym zdrowo się najesz. Sałatka z chrupiącym kurczakiem smakuje najlepiej podana od razu. Ale możesz też wziąć ją do pracy. Wówczas w ostatniej chwili dodaj sałatę i połącz składniki z sosem. 

Sprawdź także: Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Reklama

Przepis na sałatkę z chrupiącym kurczakiem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 filet z piersi kurczaka (200-300 g), 
  • 3 jajka, 
  • 1 awokado,  
  • 1 pomidor, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 100 g miksu sałat,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1½ łyżki soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki miodu, 
  • ½ łyżki musztardy, 
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • mąka, bułka tarta (na panierkę), 
  • olej roślinny (do smażenia).

Gotową sałatkę możesz podawać z bagietką. 

Jak zrobić sałatkę z chrupiącym kurczakiem?

Opłucz i oczyść filet z kurczaka. Przekrój wzdłuż na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprósz przyprawą do kurczaka. Obtocz w mące, jednym z jajek (rozkłóconym) i bułce tartej. Obsmaż na oleju na złocisty kolor (około 2 minuty po każdej ze stron). Odłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy mięso przestygnie, pokrój je w paski. 

Ugotuj pozostałe 2 jajka na twardo (8 minut od chwili zgotowania się wody). Po ugotowaniu schłodź zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na ósemki. 

Obierz awokado i cebulę. Z pomidora usuń szypułkę. Pokrój awokado i pomidora w półplasterki. Cebulę pokrój w piórka.  

Nałóż do miski sałatę. Włóż wszystkie pozostałe składniki i delikatnie przemieszaj. 

W osobnym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę. Podawaj od razu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły

Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit

Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki