Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać
Sałatka z chrupiącym kurczakiem należy do tych dań, które są nie tylko zdrowe i odżywcze, ale i bardzo smaczne. Znajdziesz tu soczyste mięso w chrupiącej panierce, świeże warzywa i wyrazisty dressing. To idealna potrawa na lekki lunch, obiad, a także na kolację. Takim posiłkiem najesz się do syta, a jednocześnie będziesz czuć się lekko.
Chcesz zjeść konkretne, sycące danie, ale nie masz ochoty na klasyczny obiad? Przygotuj chrupiący, soczysty kotlet z kurczaka i dodaj go do sałatki! Jeśli znajdą się w niej także pełne cennych składników odżywczych jajka czy awokado, dzięki którym zdrowo się najesz. Sałatka z chrupiącym kurczakiem smakuje najlepiej podana od razu. Ale możesz też wziąć ją do pracy. Wówczas w ostatniej chwili dodaj sałatę i połącz składniki z sosem.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 filet z piersi kurczaka (200-300 g),
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g miksu sałat,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1½ łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki miodu,
- ½ łyżki musztardy,
- ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- sól, pieprz (do smaku),
- mąka, bułka tarta (na panierkę),
- olej roślinny (do smażenia).
Gotową sałatkę możesz podawać z bagietką.
Opłucz i oczyść filet z kurczaka. Przekrój wzdłuż na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprósz przyprawą do kurczaka. Obtocz w mące, jednym z jajek (rozkłóconym) i bułce tartej. Obsmaż na oleju na złocisty kolor (około 2 minuty po każdej ze stron). Odłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy mięso przestygnie, pokrój je w paski.
Ugotuj pozostałe 2 jajka na twardo (8 minut od chwili zgotowania się wody). Po ugotowaniu schłodź zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na ósemki.
Obierz awokado i cebulę. Z pomidora usuń szypułkę. Pokrój awokado i pomidora w półplasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Nałóż do miski sałatę. Włóż wszystkie pozostałe składniki i delikatnie przemieszaj.
W osobnym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę. Podawaj od razu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły
Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit
Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku