Reklama
Reklama

Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka to uniwersalny składnik wielu dań, smakuje świetnie nie tylko w formie kotletów. Można przygotować z niej również soczyste roladki, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i wszystkie specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości i domowników czymś naprawdę pysznym. Podpowiemy ci, jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Soczysta, wypełniona aromatycznym nadzieniem pierś z kurczaka ze szpinakiem i soczystymi pomidorami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wytrawne, aromatyczne wnętrze dodaje smaku mięsu drobiowemu. Warstwa chrupiącej panierki nadaje potrawie ciekawej tekstury i koloru. To danie jest doskonałe zarówno na elegancki obiad, jak i na szybki rodzinny posiłek.  

Sprawdź także: Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś

Reklama

 

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 
  • 50 g suszonych pomidorów z oleju, 
  • 50 g szpinaku, 
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Panierka: 

  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 2 jajka. 

Dodatkowo: 

  • olej do głębokiego smażenia. 

Gotowe danie podawaj z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, lub purée. Dobrze pasować będzie tu także lekka sałatka z rukolą, bazylią, pomidorami i mozzarellą. A także gotowane warzywa na przykład brokuły, marchewka, czy fasolka szparagowa. 

Jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Przygotuj mięso. Piersi z kurczaka oczyść i natnij wzdłuż dłuższego boku, tworząc kieszonkę, ale nie przecinając ich do końca. Dopraw mięso solą i pieprzem, dobrze nacierając je ze wszystkich stron. 

Do środka włóż po plasterku sera, a następnie nadziej piersi suszonymi pomidorami i szpinakiem. Za pomocą wykałaczek zepnij piersi, by farsz nie wypadł. 

Przygotuj panierkę. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i bułkę tartą. Wymieszaj je. W drugim głębokim talerzu rozbełtaj jajka. 

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia, do temperatury 170 st. Celsjusza. 

Każdą pierś z kurczaka obtaczaj w jajku, następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i bułce. Wkładaj je pojedynczo do gorącego tłuszczu i smaż do ładnego zrumienienia z każdej strony przez ok. 4-5 minut. 

Przenieś kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone. 

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Danie jak z restauracji robię teraz regularnie. Nigdy nie lubiłam tego składnika, teraz jem regularnie

Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

W niedzielę zrobię ciasto Przyjemniaczek. Pomogą mi dzieci, jest bardzo proste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne