Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pierś z kurczaka to uniwersalny składnik wielu dań, smakuje świetnie nie tylko w formie kotletów. Można przygotować z niej również soczyste roladki, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i wszystkie specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości i domowników czymś naprawdę pysznym. Podpowiemy ci, jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Soczysta, wypełniona aromatycznym nadzieniem pierś z kurczaka ze szpinakiem i soczystymi pomidorami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wytrawne, aromatyczne wnętrze dodaje smaku mięsu drobiowemu. Warstwa chrupiącej panierki nadaje potrawie ciekawej tekstury i koloru. To danie jest doskonałe zarówno na elegancki obiad, jak i na szybki rodzinny posiłek.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 50 g suszonych pomidorów z oleju,
- 50 g szpinaku,
- 4 plasterki żółtego sera,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Panierka:
- 100 g bułki tartej,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 jajka.
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia.
Gotowe danie podawaj z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, lub purée. Dobrze pasować będzie tu także lekka sałatka z rukolą, bazylią, pomidorami i mozzarellą. A także gotowane warzywa na przykład brokuły, marchewka, czy fasolka szparagowa.
Przygotuj mięso. Piersi z kurczaka oczyść i natnij wzdłuż dłuższego boku, tworząc kieszonkę, ale nie przecinając ich do końca. Dopraw mięso solą i pieprzem, dobrze nacierając je ze wszystkich stron.
Do środka włóż po plasterku sera, a następnie nadziej piersi suszonymi pomidorami i szpinakiem. Za pomocą wykałaczek zepnij piersi, by farsz nie wypadł.
Przygotuj panierkę. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i bułkę tartą. Wymieszaj je. W drugim głębokim talerzu rozbełtaj jajka.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia, do temperatury 170 st. Celsjusza.
Każdą pierś z kurczaka obtaczaj w jajku, następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i bułce. Wkładaj je pojedynczo do gorącego tłuszczu i smaż do ładnego zrumienienia z każdej strony przez ok. 4-5 minut.
Przenieś kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu
W niedzielę zrobię ciasto Przyjemniaczek. Pomogą mi dzieci, jest bardzo proste