Obłędne korniszony koperkowe. Pyszna przekąska do słoików na zimę
Korniszony w wersji koperkowej to doskonały pomysł na przetwory, które możesz zrobić do słoików na zimę. Wychodzą chrupiące, słodko-kwaśne, co świetnie komponuje się z aromatem koperku. Zrób je teraz, aby w jesienno-zimowe miesiące cieszyć się smakiem lata.
Domowe korniszony koperkowe są lekko słodkie, aromatyczne i jednocześnie kwaśne. Takie ogórki bardzo dobrze będą komponować się z daniami obiadowymi, zwłaszcza tymi z mięsem w roli głównej. Możesz także pokroić je w plastry i położyć na kanapkach, mogą być również ciekawym urozmaiceniem warzywnych sałatek. Przepis jest prosty, a jednocześnie zachwyca smakiem. Gdy zrobisz raz, z pewnością zechcesz go powtórzyć.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 kg małych ogórków gruntowych,
- po 3 gałązki kopru do słoika,
- po 3 ziarna ziela angielskiego do słoika,
- po 2 ziela angielskie do słoika,
- po 1 łyżeczce gorczycy do słoika.
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody,
- 350 ml octu 10 proc.,
- 2 łyżki soli,
- 10 łyżek cukru.
Dokładnie umyj ogórki w zimnej wodzie. Odetnij końcówki (po ok. 1-2 mm z każdej strony), aby szybciej przeszły zalewą.
Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki. Na dno każdego słoika włóż 3 gałązki kopru, 3 ziarna pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego i 1 łyżeczkę gorczycy. Ogórki układaj ciasno w słoikach, pionowo lub poziomo, aby zmieścić ich jak najwięcej.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 2 łyżkami soli i 10 łyżkami cukru. Gdy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, wlej 350 ml octu i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
Korniszony koperkowe w słoikach zalej gorącą zalewą, aż całkowicie je przykryje. Od razu zakręć wyparzonymi pokrywkami.
Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Podgrzewaj do wrzenia i pasteryzuj ok. 5 minut od zagotowania wody. Wyjmij, odwróć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze
Nie z pomidorów i nie z cukinii. Robię keczup z innego warzywa, jest genialny
Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania