Reklama
Reklama

Obłędne korniszony koperkowe. Pyszna przekąska do słoików na zimę

Korniszony w wersji koperkowej to doskonały pomysł na przetwory, które możesz zrobić do słoików na zimę. Wychodzą chrupiące, słodko-kwaśne, co świetnie komponuje się z aromatem koperku. Zrób je teraz, aby w jesienno-zimowe miesiące cieszyć się smakiem lata.

Domowe korniszony koperkowe są lekko słodkie, aromatyczne i jednocześnie kwaśne. Takie ogórki bardzo dobrze będą komponować się z daniami obiadowymi, zwłaszcza tymi z mięsem w roli głównej. Możesz także pokroić je w plastry i położyć na kanapkach, mogą być również ciekawym urozmaiceniem warzywnych sałatek. Przepis jest prosty, a jednocześnie zachwyca smakiem. Gdy zrobisz raz, z pewnością zechcesz go powtórzyć. 

Sprawdź także: Polski superfood. Działają jak najlepszy probiotyk, wspomagają trawienie i regulują ciśnienie

Reklama

Przepis na korniszony koperkowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 2 kg małych ogórków gruntowych, 
  • po 3 gałązki kopru do słoika, 
  • po 3 ziarna ziela angielskiego do słoika,
  • po 2 ziela angielskie do słoika, 
  • po 1 łyżeczce gorczycy do słoika.  

Składniki na zalewę: 

  • 2 litry wody,
  • 350 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki soli,
  • 10 łyżek cukru.

Jak zrobić korniszony koperkowe?

Dokładnie umyj ogórki w zimnej wodzie. Odetnij końcówki (po ok. 1-2 mm z każdej strony), aby szybciej przeszły zalewą. 

Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki. Na dno każdego słoika włóż 3 gałązki kopru, 3 ziarna pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego i 1 łyżeczkę gorczycy. Ogórki układaj ciasno w słoikach, pionowo lub poziomo, aby zmieścić ich jak najwięcej. 

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 2 łyżkami soli i 10 łyżkami cukru. Gdy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, wlej 350 ml octu i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. 

Korniszony koperkowe w słoikach zalej gorącą zalewą, aż całkowicie je przykryje. Od razu zakręć wyparzonymi pokrywkami. 

Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Podgrzewaj do wrzenia i pasteryzuj ok. 5 minut od zagotowania wody. Wyjmij, odwróć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze

Nie z pomidorów i nie z cukinii. Robię keczup z innego warzywa, jest genialny

Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory