Obłędnie czekoladowe ciasto z waniliowym kremem. Na andrzejki będzie najlepsze
Żadna andrzejkowa impreza czy spotkanie w gronie najbliższych nie może obyć się bez wróżb i czegoś na ząb. To czekoladowe ciasto z puszystym kremem będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy drinka. Stanie się gościem numer jeden, który zawładnie podniebieniami twoich gości.
Czekoladowe ciasto na andrzejki jest mini torcikiem, pełnym czekolady, którego słodycz równoważy waniliowy krem. Nasączony ponczem biszkopt jest puszysty i wilgotny. Ten deser jest doskonałą propozycją na andrzejkową noc.
W ostatni dzień listopada wypadają andrzejki. To doskonała okazja do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Podczas andrzejek nie może zabraknąć tradycyjnych wróżb, które umilą czas i dodadzą odrobiny magii temu wieczorowi. Lanie woskiem, losowanie karteczek z imionami czy układanie butów to doskonała zabawa nie tylko dla dzieci.
Przyjęcia dla znajomych należy dobrze zaplanować, a przede wszystkim zadbać o odpowiednie menu. Do przystawek i napojów podaj także coś słodkiego. To ciasto będzie idealne na andrzejki.
Przeczytaj też: Jesienny hit na listopadowe spotkania. Zniknie z talerzy w minutę
Czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z nutą alkoholu i przełożony puszystym kremem waniliowym stanowi propozycję idealną na andrzejkowy wieczór.
Obłędne ciasto na andrzejki możesz przygotować dzień wcześniej. Ze względu na waniliowy krem przechowuj je w lodówce. Stanie się gościem specjalnym każdej domówki. Oto jak przygotować czekoladowe ciasto na andrzejki. Potrzebujesz do niego składników na biszkopt, krem, poncz i polewę.
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 200 g cukru drobnego,
- 170 g mąki pszennej,
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny,
- ok. 80 ml wrzątku,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego - opcjonalnie.
Poncz:
- ok. 125 ml naparu z czarnej lub owocowej herbaty,
- 2 łyżki rumu, likieru: Amaretto, Advocat lub Baileys.
Polewa:
- 200 g deserowej czekolady,
- 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w osobnej misce i ubijaj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i za każdym razem miksuj.
- W osobnej misce przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przed dodaniem do ciasta powinna być zimna, ale nadal płynna.
- Czekoladę wlej do masy jajecznej i miksuj. W trakcie miksowania na wolniejszych obrotach miksera dodawaj stopniowo mąkę.
- Wymieszaj delikatnie masę biszkoptową łyżką i przełóż do foremki o średnicy 25 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 17 st. Celsjusza przez 30 minut.
- Wypieczony biszkopt wyłóż z blaszki i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie już chłodny, ostrym nożem przetnij go na dwa równe blaty.
- Czas na krem. Najpierw we wrzątku rozpuść żelatynę lub galaretkę cytrynową i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone utrzyj mikserem, a w osobnej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
- Do serka mascarpone łyżką dodawaj bitą śmietanę i delikatnie mieszaj. Na koniec wlej stygnącą żelatynę i wymieszaj. Możesz dodać kilka kropel esencji z wanilii lub soku z cytryny.
- Następnie przygotuj poncz. Napar z herbaty wymieszaj z alkoholem. Możesz przygotować wersję bez alkoholu i nasączyć biszkopt samą herbatą.
- Pierwszy blat nasącz połową ponczu. Następnie nałóż na niego krem śmietankowy. Przykryj drugim blatem i nasącz go pozostałym ponczem. Polewaj rozpuszczoną wcześniej czekoladą.
Ciasto andrzejkowe najlepiej podawać schłodzone. Jego delikatna słodycz i nutka alkoholu doskonale pasują do kawy, herbaty, ale i kieliszka deserowego wina.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Dwa dodatki, które wynoszą smak bigosu na kulinarne wyżyny. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Po takim obiedzie kolacja jest zbędna. Naleśniki po lwowsku są bardziej syte niż zupa i drugie danie
Czas nastawić ciasto na piernik staropolski. Z przepisu mojej babci wychodzi bezbłędny