Ogórki i kiszonki małosolne robię w stary, tradycyjny sposób. Ze słoika nie wychodzą tak dobre
Właśnie zaczyna się sezon na ogórki. Jest to idealny czas na zrobienie małosolnych ogórków i kiszonek. Do ich przygotowania używam nie słoika, a kamionki, zgodnie ze starym, tradycyjnym sposobem mojej babci. Sprawdź tę niezawodną recepturę i ciesz się niepowtarzalnym smakiem warzyw.
Zanim zaczniesz robić małosolne, na początek musisz wybrać odpowiednie ogórki. Zawsze zwracam uwagę na ich twardość. Warzywo nie może się wyginać, musi być twarde. Wybieram też małe i wąskie okazy, które nie mają dużego gniazda nasiennego. Jeśli masz odpowiedni produkt, to czas poznać niezawodny, babciny przepis.
Obecnie wiele osób robi małosolne w słoikach. Gdy byłam dzieckiem, moja babcia używała do tego kamionki, będącej glinianym naczyniem.
Kamionki dawniej były obecne niemal w każdym domu. Miały od 0,5 l do nawet 10 l. Służyły też do kiszenia ogórków i kapusty na zimę. Tym razem przedstawię przepis na małosolne ogórki i kiszonki robione w tych glinianych naczyniach.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście wiśni lub dębu
- 2 kulki kwiatostanu z cebuli
- kawałek chrzanu
- pęczek kopru
- zalewa: 1,5 l letniej wody, 1,5 łyżki soli kamiennej lub kłodawskiej
Wykonanie:
Przygotowanie małosolnych zaczynam od umycia i odcięcia końcówek ogórków. Dzięki temu ukiszą się równomiernie. Następnie układam pierwszą warstwę warzyw na spód kamionki. Potem dodaję pozostałe składniki.
W kolejnym kroku układam kolejną warstwę ogórków. W tym momencie można ponownie dodać koper, choć nie jest to konieczne.
Na koniec zalewam małosolne zalewą, którą uprzednio przygotowują w szklanym naczyniu z wody i soli. Wystarczy wymieszać te 2 składniki. Potem przykrywam kamionkę i odstawiam ją w chłodne i zacienione miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe do spożycia.
Sprawdź także: Przepis na wyrazistą w smaku mizerię na kwaśno
Składniki:
- 1 kg ogórków;
- 7 ząbków czosnku;
- 4 rzodkiewki;
- 1 główka kalafiora
- kilka plasterków marchewki
- kilka ziaren bobu
- pęczek kopru
- zalewa: 1 l letniej wody, 1 łyżka soli kamiennej lub kłodawskiej
Wykonanie:
Przygotowanie kiszonek w kamionce zaczynam od umieszczenia ogórków w glinianym naczyniu (podobnie jak w małosolnych, jednak wychodzi jedna warstwa). Potem dodaję pozostałe składniki, pamiętając o podzieleniu kalafiora na różyczki.
Na koniec zalewam całość taką samą zalewą, jaką zrobiłam w ogórkach małosolnych. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przepisie polecam dodać kromkę domowego chleba żytniego, który przyspieszy proces kiszenia i sprawi, że kiszonki będą miały niepowtarzalny smak.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą