Reklama
Reklama

Ogórkowa przekąska w wersji pikantnej. Sekretem jest wyrazisty sos

Lato to doskonały czas dla miłośników ogórków, pod każdą postacią. Smakują genialnie, w każdej formie, kiszonej, mizerii, czy tej pikantnej, niczym z azjatyckiej restauracji. Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę z dodatkiem chili, postaw na pikantne ogórki z marchewką. Przepis jest prosty, będzie idealnym dodatkiem do chińskich makaronów, czy tajskiego Pad Thaia.

Pikantne ogórki z marchewką inspirowane są tradycyjnym daniem oi-sobagi, które popularne jest w Korei w okresie letnim. W tej wersji przygotujesz je z prostych, łatwo dostępnych składników jako przekąskę na zimno. Taka przekąska to porządna porcja witamin, minerałów i błonnika, a w dodatku zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu możesz jeść je bez większych ograniczeń, nawet na diecie odchudzającej. Ogórkowa sałatka z marchewką w pikantnej wersji będzie pasować do dań kuchni chińskiej, koreańskiej, tajskiej, czy japońskiej. 

Sprawdź także: Słodko-ostre ogórki w plasterkach do słoików. Przepis krok po kroku

Reklama

Przepis na pikantne ogórki z marchewką

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 10 średnich ogórków gruntowych, 
  • 1 łyżka soli,
  • 3 marchewki, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 ostra papryczka chili.

Składniki na sos: 

  • 80 ml wody, 
  • 80 ml sosu sojowego, 
  • 2 łyżeczki octu winnego, 
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta sezamu, 
  • pieprz do smaku.

Jak zrobić pikantne ogórki z marchewką?

Ogórki gruntowe najpierw zalej zimną, wręcz lodowatą wodą. Po godzinie pokrój je wzdłuż na 4 części. Zasyp łyżką soli i odstaw, aby zmiękły. Następnie je przepłucz pod bieżącą wodą. 

Teraz obierz marchewki i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekaj bardzo drobno, tak samo zrób z obranym czosnkiem. Ostrą papryczkę posiekaj.  

Wymieszaj wodę z sosem sojowym, octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Następnie dodaj do sosu warzywa, zostawiając odrobinę do posypania na wierzch. Wylej na półmisek. Poukładaj ogórki. Wyłóż na wierzch część samego farszu i posyp pikantne ogórki z marchewką sezamem. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo

Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem

Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki