Ogórkowa przekąska w wersji pikantnej. Sekretem jest wyrazisty sos
Lato to doskonały czas dla miłośników ogórków, pod każdą postacią. Smakują genialnie, w każdej formie, kiszonej, mizerii, czy tej pikantnej, niczym z azjatyckiej restauracji. Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę z dodatkiem chili, postaw na pikantne ogórki z marchewką. Przepis jest prosty, będzie idealnym dodatkiem do chińskich makaronów, czy tajskiego Pad Thaia.
Pikantne ogórki z marchewką inspirowane są tradycyjnym daniem oi-sobagi, które popularne jest w Korei w okresie letnim. W tej wersji przygotujesz je z prostych, łatwo dostępnych składników jako przekąskę na zimno. Taka przekąska to porządna porcja witamin, minerałów i błonnika, a w dodatku zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu możesz jeść je bez większych ograniczeń, nawet na diecie odchudzającej. Ogórkowa sałatka z marchewką w pikantnej wersji będzie pasować do dań kuchni chińskiej, koreańskiej, tajskiej, czy japońskiej.
Sprawdź także: Słodko-ostre ogórki w plasterkach do słoików. Przepis krok po kroku
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 10 średnich ogórków gruntowych,
- 1 łyżka soli,
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili.
Składniki na sos:
- 80 ml wody,
- 80 ml sosu sojowego,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta sezamu,
- pieprz do smaku.
Ogórki gruntowe najpierw zalej zimną, wręcz lodowatą wodą. Po godzinie pokrój je wzdłuż na 4 części. Zasyp łyżką soli i odstaw, aby zmiękły. Następnie je przepłucz pod bieżącą wodą.
Teraz obierz marchewki i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekaj bardzo drobno, tak samo zrób z obranym czosnkiem. Ostrą papryczkę posiekaj.
Wymieszaj wodę z sosem sojowym, octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Następnie dodaj do sosu warzywa, zostawiając odrobinę do posypania na wierzch. Wylej na półmisek. Poukładaj ogórki. Wyłóż na wierzch część samego farszu i posyp pikantne ogórki z marchewką sezamem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo
Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem
Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie