Reklama
Reklama

Słodko-ostre ogórki w plasterkach do słoików. Przepis krok po kroku

​Te ogórki w plasterkach do słoików mają wszechstronne zastosowanie. Możesz jeść je samodzielnie, bo są lekko słodkie i ostre. Dobrze smakują również do pasztetów i wędlin, podane w wyjątkowy sposób na uroczystym stole. Odnajdą się również w towarzystwie mięs na grilla. Do tego są już gotowe w plasterkach, więc nie trzeba ich dodatkowo kroić.

Przygotowanie smacznych przetworów z ogórków wcale nie jest trudne. Podstawą są oczywiście świeże warzywa, powinny być jędrne i raczej niezbyt duże. Wystarczy dorzucić do nich sprawdzone przyprawy, takie jak czarny pieprz i gorczyca, oraz przygotować prostą zalewę, aby cieszyć się smakiem wyrazistej ogórkowej sałatki. Oprócz wody, octu, soli i cukru, w przepisie na ogórki w plasterkach do słoików wykorzystaj również dwa składniki, które świetnie podkręcą ich smak, czyli musztardę oraz słodką paprykę. 

Sprawdź także: Obłędne korniszony koperkowe. Pyszna przekąska do słoików na zimę

Reklama

Przepis na ogórki w plasterkach do słoików 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych. 

Do każdego słoika: 

  • ½ łyżeczki gorczycy, 
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego. 

Zalewa: 

  • 1 litr wody, 
  • 250 ml octu 10 proc.,  
  • 5 łyżeczek soli,
  • 300 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej lub delikatesowej).

Jak zrobić ogórki w plasterkach do słoików?

Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki. Pokrój w plasterki (ok. pół centymetra). 

Do wyparzonych i suchych słoików wsyp gorczycę i pieprz. Włóż plasterki ogórków, układając je ciasno i lekko dociskając.  

Do garnka wlej składniki na zalewę. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i zostaw tak na 2-3 minuty aż składniki dobrze się połączą.  

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby całkowicie były przykryte. 

Słoiki zakręć wyparzonymi pokrywkami. Wstaw do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj od momentu zagotowania wody przez ok. 5-6 minut. 

Wyjmij i odstaw do góry dnem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu

Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę

Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory