Słodko-ostre ogórki w plasterkach do słoików. Przepis krok po kroku
Te ogórki w plasterkach do słoików mają wszechstronne zastosowanie. Możesz jeść je samodzielnie, bo są lekko słodkie i ostre. Dobrze smakują również do pasztetów i wędlin, podane w wyjątkowy sposób na uroczystym stole. Odnajdą się również w towarzystwie mięs na grilla. Do tego są już gotowe w plasterkach, więc nie trzeba ich dodatkowo kroić.
Przygotowanie smacznych przetworów z ogórków wcale nie jest trudne. Podstawą są oczywiście świeże warzywa, powinny być jędrne i raczej niezbyt duże. Wystarczy dorzucić do nich sprawdzone przyprawy, takie jak czarny pieprz i gorczyca, oraz przygotować prostą zalewę, aby cieszyć się smakiem wyrazistej ogórkowej sałatki. Oprócz wody, octu, soli i cukru, w przepisie na ogórki w plasterkach do słoików wykorzystaj również dwa składniki, które świetnie podkręcą ich smak, czyli musztardę oraz słodką paprykę.
Sprawdź także: Obłędne korniszony koperkowe. Pyszna przekąska do słoików na zimę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1,5 kg ogórków gruntowych.
Do każdego słoika:
- ½ łyżeczki gorczycy,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 250 ml octu 10 proc.,
- 5 łyżeczek soli,
- 300 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 3 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej lub delikatesowej).
Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki. Pokrój w plasterki (ok. pół centymetra).
Do wyparzonych i suchych słoików wsyp gorczycę i pieprz. Włóż plasterki ogórków, układając je ciasno i lekko dociskając.
Do garnka wlej składniki na zalewę. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i zostaw tak na 2-3 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby całkowicie były przykryte.
Słoiki zakręć wyparzonymi pokrywkami. Wstaw do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj od momentu zagotowania wody przez ok. 5-6 minut.
Wyjmij i odstaw do góry dnem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu
Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę
Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie