Reklama
Reklama

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

Królowa Pik to pyszne ciasto z karmelową pianką między dwoma warstwami czekolady. Każdy kęs jest jak kulinarne doświadczenie, którego długo nie zapomnisz. Każdy, kto raz spróbuje tego deseru, będzie do niego wracał. Sprawdź nasz przepis.

Gdy chcę zrobić coś dobrego do kawy, ten przepis zawsze się sprawdza. Królowa Pik to wyjątkowy wypiek, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Sekretem jest rozpływający się w ustach piankowy karmelowy krem. Gdy tylko pomyślę o tym smaku, od razu mam ochotę iść do kuchni i wziąć się do roboty. 

Królowa Pik - lista składników

Spód: 

  • 270 g herbatników czekoladowych, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 60 g masła. 

Krem piankowy: 

Reklama
  • 480 ml mleka, 
  • 320 g śmietanki kremówki 36%, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g cukru, 
  • 30 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 4 łyżki wody, 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Polewa: 

  • 200 g mleka kondensowanego, 
  • 25 ml wody, 
  • 100 g cukru, 
  • 45 g kakao w proszku, 
  • 10 g żelatyny. 

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do dekoracji. 

Królowa Pik - przepis

Przygotuj spód. 

Masło rozpuść i ostudź. 

Herbatniki zmiel w malakserze na pył. Dodaj cukier puder oraz masło. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotuj krem piankowy. 

Mleko doprowadź do wrzenia w garnku. 

W misce utrzyj jajka z łyżką cukru i solą aż mieszanka stanie się jasna i puszysta. Dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj. 

W osobnym garnku podgrzej pozostały cukier z 1 łyżką wody na średnim ogniu, do rozpuszczenia i nabrania karmelowego koloru. Często mieszaj. 

Zmniejsz ogień pod karmelem i powoli wlewaj gorące mleko do karmelu. Mieszaj na średnim ogniu, aż wszystko się połączy. 

Stopniowo dodawaj mleko karmelowego do mieszanki jajecznej. Podgrzej całość, zagotuj i trzymaj na palniku, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. 

Zdejmij masę z ognia i dołóż ekstrakt waniliowy. Przenieś ją do czystej miski i przykryj ściśle folią spożywczą, by zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 

Żelatynę rozpuść w pozostałych 3 łyżkach wody i odstaw na 5-10 minut. Następnie podgrzej mieszaninę i rozpuść. 

Wlej żelatynę do kremu karmelowego i wymieszaj. 

W misce ubij śmietankę aż powstanie sztywna piana. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę do kremu cukierniczego. 

Złóż ciasto. 

Formę do pieczenia o wymiarach 35x45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód przygotowaną wcześniej masą ciasteczkową. 

Następnie wylej krem piankowy i wstaw całość do lodówki na ok. 2-3 godziny. 

Przygotuj polewę. 

Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. 

Kakao przesiej do miski. 

W małym garnku wymieszaj wodę, cukier i mleko skondensowane. Podgrzej do momentu osiągnięcia punktu wrzenia. Zdejmij mieszaninę z ognia i dodaj żelatynę. 

Wlej ostrożnie gorącą mieszaninę do kakao i wymieszaj całość ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Odstaw do przestygnięcia do temperatury ok. 35 st. Celsjusza. Polewę wylej na zastygniętą już masę karmelową. 

Ciasto Królową Pik udekoruj wiórkami czekoladowymi i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Wiosenna sałatka do dań z grilla. Wszystkie ciocie będą pytać o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery