Reklama
Reklama

Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

Doskonale pasuje do popołudniowej kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, a nawet jako urodzinowy tort. Jeśli chcesz przywitać początek roku słodkim akcentem, koniecznie zrób ciasto Kochaś. To połączenie czekoladowego kremu oraz delikatnego biszkoptu z orzechową nutą, które z pewnością podbije twoje kubki smakowe.

Kochaś to ciasto mocno czekoladowe z orzechowym biszkoptem. Z pewnością można się w nim zakochać bez pamięci. Choć jest bardzo efektowne, to mimo wszystko dość proste w przygotowaniu.

Sprawdź także: Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. Zdążysz zrobić go przed pierwszą gwiazdką

Przepis na ciasto Kochaś 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 20 cm. 

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 140 g siekanych orzechów włoskich.

Krem czekoladowy:

  • 300 g masła,
  • 420 g cukru pudru,
  • 120 g kakao w proszku,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • kakao do posypania boków ciasta.

Jak zrobić ciasto Kochaś? 


Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Orzechy posiekaj bardzo drobno. Jajka rozbełtaj z dodatkiem ekstraktu waniliowego. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj partiami mieszankę jajeczną i wymieszaj. Cały czas mieszając, wsyp połowę mąki, a następnie: mleko i drugą połowę mąki. Na końcu wsyp orzechy włoskie i delikatnie przemieszaj. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do nich w równych ilościach i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder, kakao, 3 łyżki śmietanki i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość na niskich obrotach przez 30 sekund. W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę na sztywno. Dodawaj po jednej łyżce do utartego masła, mieszając do połączenia.

Złóż ciasto. Na jednym z blatów rozsmaruj cienką warstwę kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch i boki także cienko posmaruj. Pozostałym kremem udekoruj ciasto kochaś za pomocą szprycy cukierniczej. Boki posyp kakao. Ciasto podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu

Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem

Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta