Reklama
Reklama

Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. Zdążysz zrobić go przed pierwszą gwiazdką

Mleko skondensowane to przysmak z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj zajadaliśmy go z tubek, można dodać je także do kawy. Mało kto jednak wie, że sprawdza się doskonale także w deserach. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na ciasto, wypróbuj przepis na sernik z mlekiem skondensowanym. Jest słodki, puszysty, ma mało składników i na pewno przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom uwielbiającym słodycze.

Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały przepis na osiągnięcie pysznego wypieku o bogatej, kremowej, a jednocześnie lekkiej i puszystej konsystencji. Sukces tkwi w dokładnym ubiciu białek i upieczeniu sernika w kąpieli wodnej. Idealny na świąteczny stół lub niedzielne popołudnie z rodziną. Jeśli nie lubisz skomplikowanych przepisów z długą listą składników, ten deser będzie idealny dla ciebie. Ciasto jest szybkie do zrobienia, dlatego możesz upiec je nawet w Wigilię. 

Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy

Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 25 cm. 

Do przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym, będziesz potrzebować: 

  • 5 jajek, 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowego bez cukru, 
  • 1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego sera białego z kostki, 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g).

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do pracy wyjąć wszystkie produkty odpowiednio wcześnie z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek i umieść w oddzielnych miskach. Do miski z żółtkami dodaj ser, mleko skondensowane i przesiane proszki budyniowe, po czym zmiksuj na gładką masę. W drugiej misce ubij białka, utrwalając stopniowo dosypywanym cukrem, aby uzyskać sztywną i błyszczącą pianę. Ostrożnie przełóż pianę z białek do masy serowej i delikatnie, choć dokładnie wymieszaj łyżką.  

Ciasto przelej do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uszczelnionej od zewnątrz folią aluminiową. Wierzch wyrównaj i wstaw blaszkę z ciastem do większej blachy wypełnionej wodą. Woda z dużej blachy powinna sięgać do połowy foremki z sernikiem. Ustaw blaszki w piecu nagrzanym do 170° C i piecz około 40 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz przez kolejne 40 minut. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. 

Gotowy sernik z mlekiem skondensowanym studź przy uchylonych drzwiczkach, a dokładnie wystudzone ciasto wyjmij z foremki, ułóż na paterze, posyp cukrem pudrem i podawaj.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta