Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. Zdążysz zrobić go przed pierwszą gwiazdką
Mleko skondensowane to przysmak z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj zajadaliśmy go z tubek, można dodać je także do kawy. Mało kto jednak wie, że sprawdza się doskonale także w deserach. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na ciasto, wypróbuj przepis na sernik z mlekiem skondensowanym. Jest słodki, puszysty, ma mało składników i na pewno przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom uwielbiającym słodycze.
Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały przepis na osiągnięcie pysznego wypieku o bogatej, kremowej, a jednocześnie lekkiej i puszystej konsystencji. Sukces tkwi w dokładnym ubiciu białek i upieczeniu sernika w kąpieli wodnej. Idealny na świąteczny stół lub niedzielne popołudnie z rodziną. Jeśli nie lubisz skomplikowanych przepisów z długą listą składników, ten deser będzie idealny dla ciebie. Ciasto jest szybkie do zrobienia, dlatego możesz upiec je nawet w Wigilię.
Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 25 cm.
Do przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym, będziesz potrzebować:
- 5 jajek,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowego bez cukru,
- 1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego sera białego z kostki,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g).
Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do pracy wyjąć wszystkie produkty odpowiednio wcześnie z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek i umieść w oddzielnych miskach. Do miski z żółtkami dodaj ser, mleko skondensowane i przesiane proszki budyniowe, po czym zmiksuj na gładką masę. W drugiej misce ubij białka, utrwalając stopniowo dosypywanym cukrem, aby uzyskać sztywną i błyszczącą pianę. Ostrożnie przełóż pianę z białek do masy serowej i delikatnie, choć dokładnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uszczelnionej od zewnątrz folią aluminiową. Wierzch wyrównaj i wstaw blaszkę z ciastem do większej blachy wypełnionej wodą. Woda z dużej blachy powinna sięgać do połowy foremki z sernikiem. Ustaw blaszki w piecu nagrzanym do 170° C i piecz około 40 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz przez kolejne 40 minut. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
Gotowy sernik z mlekiem skondensowanym studź przy uchylonych drzwiczkach, a dokładnie wystudzone ciasto wyjmij z foremki, ułóż na paterze, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem