Orzeźwiająca, aromatyczna, idealna surówka na wiosnę. Zrób do obiadu
Wiosenna surówka obiadowa pełna zielonych dobroci: sałaty, kopru i ziół, jest przepisem na udany posiłek. Całość jest prawdziwą bombą witaminową, orzeźwiającą, aromatyczną i schładzającą, szczególnie w upalne dni. Delikatny sos cytrynowy dodatkowo podkreśla mocno ziołowe smaki. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i szybkie, dzięki czemu będzie idealne także dla osób zabieganych i zapracowanych.
Surówki wiosną smakują najlepiej - do obiadu najchętniej robię właśnie tę. Jest pyszna, idealnie dopełnia każde danie mięsne i nie tylko.
- ½ główki sałaty lodowej,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 świeży koper włoski,
- 2 łyżki nasion granatu,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka siekanych liści tymianku.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki białego octu,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Sprawdź także: Nietypowe warzywo, które wspiera serce i wątrobę. Nietypowe przepisy z rabarbaru
Sałatę lodową porwij w palcach i włóż do miski.
Odetnij cienkie końce i korzeń kopru włoskiego. Usuń wszelkie twarde i uszkodzone części oraz liście. Potnij warzywo na ćwiartki, a następnie za pomocą mandoliny w cienkie plasterki. Dodaj koper do sałaty.
Paprykę pokrój w cienkie słupki i dodaj ją razem z pozostałymi składnikami do miski sałatkowej. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny i ocet. Dopraw całość do smaku. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
Surówkę obiadową odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły, a koper lekko zwiędł. Podawaj danie na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ruskie i nie z kapustą. Tymi pierogami zajadaliśmy się w PRL-u
Ciasto na specjalne uroczystości. Obłędny chałwowiec z kremem czekoladowym
Sałatka bankietowa na każdą okazję. Kremowa, pyszna i prosta do zrobienia