Reklama
Reklama

Orzeźwiająca, aromatyczna, idealna surówka na wiosnę. Zrób do obiadu

Wiosenna surówka obiadowa pełna zielonych dobroci: sałaty, kopru i ziół, jest przepisem na udany posiłek. Całość jest prawdziwą bombą witaminową, orzeźwiającą, aromatyczną i schładzającą, szczególnie w upalne dni. Delikatny sos cytrynowy dodatkowo podkreśla mocno ziołowe smaki. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i szybkie, dzięki czemu będzie idealne także dla osób zabieganych i zapracowanych.

Surówki wiosną smakują najlepiej - do obiadu najchętniej robię właśnie tę. Jest pyszna, idealnie dopełnia każde danie mięsne i nie tylko.

Surówka obiadowa - lista składników

  • ½ główki sałaty lodowej, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 1 świeży koper włoski, 
  • 2 łyżki nasion granatu, 
  • 2 łyżki siekanego koperku, 
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 
  • 1 łyżeczka siekanych liści tymianku. 

Dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki białego octu, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sprawdź także: Nietypowe warzywo, które wspiera serce i wątrobę. Nietypowe przepisy z rabarbaru

Reklama

Surówka obiadowa - przepis

Sałatę lodową porwij w palcach i włóż do miski. 

Odetnij cienkie końce i korzeń kopru włoskiego. Usuń wszelkie twarde i uszkodzone części oraz liście. Potnij warzywo na ćwiartki, a następnie za pomocą mandoliny w cienkie plasterki. Dodaj koper do sałaty. 

Paprykę pokrój w cienkie słupki i dodaj ją razem z pozostałymi składnikami do miski sałatkowej. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny i ocet. Dopraw całość do smaku. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj. 

Surówkę obiadową odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły, a koper lekko zwiędł. Podawaj danie na zimno. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie ruskie i nie z kapustą. Tymi pierogami zajadaliśmy się w PRL-u

Ciasto na specjalne uroczystości. Obłędny chałwowiec z kremem czekoladowym

Sałatka bankietowa na każdą okazję. Kremowa, pyszna i prosta do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki