Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser
Owocowa, słodka, leciutka - taka właśnie jest Truskawkowa Pychotka. Ten deser idealnie sprawdzi się na Dzień Mamy. Jeżeli chcesz obdarować ją czymś wyjątkowym, przepyszne ciasto na pewno jest dobrym pomysłem. Wspólne chwile przy kawie na pewno będziecie wspominać przez długi czas.
Wybierasz się do mamy 26 maja? A może to ona wpadnie do ciebie, aby wspólnie celebrować to ważne święto? Sezon na truskawki już się rozpoczął, dlatego proponujemy wyjątkowy deser - Truskawkowa Pychotka z pewnością posmakuje wszystkim, w szczególności tej wyjątkowej osobie.
Pyszne herbatniki, budyń i galaretka to niezastąpione połączenie - a gdy dodamy do tego najlepsze sezonowe owoce czyli truskawki, taki deser jest perfekcyjny.
Przygotuj następujące składniki:
Spód:
- 100 g herbatników.
Krem:
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła.
Wierzch:
- 250 g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400 ml wody.
Sprawdź także: Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku
Przygotuj małą formę kwadratową o wielkości ok. 22 × 22 cm. Ułóż ciasno warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozprowadź proszek budyniowy, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj energicznie aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia (przykryj folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch).
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rozpuść galaretkę truskawkową w 400 ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia – galaretka powinna być płynna, ale lekko gęstniejąca.
Kiedy budyń ostygnie, przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Rozsmaruj krem budyniowy równomiernie na warstwie herbatników.
Na kremie rozłóż pokrojone truskawki.
Ostrożnie wylej tężejącą galaretkę na warstwę truskawek, równomiernie rozprowadzając.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami
Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy
Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek