Reklama
Reklama

Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami

Jajko w koszulce to klasyczne danie, które jest jednocześnie proste i trudne. Cały szkopuł polega na tym, by podczas przenoszenia jajka do garnka nie wyciekło z niego żółtko. Musi być zamknięte w idealnie ściętym białku, pozostając jednocześnie płynnym. Podpowiemy ci, jak przygotować to śniadanie, którym z pewnością zaskoczysz swoich domowników.

W niedzielę, kiedy o poranku masz nieco więcej czasu, niż przed pracą w ciągu tygodnia, warto skusić się na przygotowanie wyjątkowego śniadania dla całej rodziny. Jajko w koszulce podane na chrupiącej bułce z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego, wyrazistej szybki parmeńskiej i szczypiorku, z pewnością podbije kubki smakowe twoich domowników. 

Sprawdź także: Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok

Reklama

Przepis na jajka w koszulce z dodatkami 

Do przygotowania jednej porcji tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżkę octu. 

Dodatkowo do podania: 

  • bułka,
  • szynka parmeńska, 
  • sos holenderski, 
  • siekany szczypiorek.

Sos holenderski zrobisz z czterech żółtek, czterech łyżek masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wystarczy ubić żółtka za pomocą miksera, dodając do nich łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pod koniec ubijania wlej także rozpuszczone, jeszcze gorące masło. Miksuj, aż sos nabierze idealnej, gęstej konsystencji. 

Jak zrobić jajko w koszulce z dodatkami? 

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Po osiągnięciu punktu wrzenia, zmniejsz ogień do małego i pozwól, by wodą bardzo delikatnie bulgotała. 

Jajko delikatnie rozbij i przenieś je do miseczki, filiżanki lub do dużej chochelki. 

Następne dwie czynności musisz zrobić bardzo szybko zaraz po sobie. Dużą drewnianą łyżką zamieszaj intensywnie wodę w garnku, by powstał dość duży wir, sięgający do samego dna naczynia. Następnie bardzo szybko, ale ostrożnie przelej jajko do wody z octem. 

Gotuj jajko przez 3-4 minuty, cały czas je obserwując. Będzie gotowe, kiedy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko dalej płynne. Czas gotowania zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji - jeśli lubisz mniej płynne żółtko, gotuj jajko dłużej. 

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jajko z garnka i ostrożnie przełóż je na talerz. Osusz je papierowymi ręcznikami. 

Jajko w koszulce najlepiej sprawdza się na toście lub bułeczce z szybką parmeńską, polane sosem holenderskim i posypane szczypiorkiem. To danie nazywane jest jajkiem po benedyktyńsku. 

Jajko przygotowane w ten sposób podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Nie przyrządzaj dania z wyprzedzeniem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser

Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy

Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | śniadania