Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Bezskutecznie szukasz w pączkach smaku zapamiętanego z dzieciństwa? Prawdopodobnie nie znajdziesz go, zaopatrując się w cukierniach czy pączkarniach. Możesz za to sięgnąć po stary przepis na pączki, jaki znajdziesz w klasycznej książce kucharskiej z połowy minionego wieku.
Szukasz jedynego, wyjątkowego przepisu na pączki takie, jak dziesiątki lat temu? Warto sięgać do przepisów dostępnych w starych książkach kucharskich. My proponujemy dziś ten pochodzący z książki "Kuchnia polska" pod red. M. Librowskiej. Sprawdź go koniecznie - nie jest trudny do wykonania, a efekty zachwycają.
Do przygotowania tych pączków potrzebujesz:
- 500 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- 250 ml letniego mleka,
- 3 żółtka + 1 jajko,
- 50 g płynnego masła,
- ziarenka z ½ laski wanilii,
- 1 łyżka spirytusu,
- sok i skórka otarta z ½ cytryny,
- szczypta soli,
- około 750 g smalcu,
- 50 g cukru pudru (do dekoracji),
- 200 g marmolady.
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, 100 g mąki i około połową mleka. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzyj żółtka i jajko z resztą cukru. Dodaj do nich przesianą przez sito mąkę, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, spirytus i szczyptę soli. Wyrób wszystkie składniki wraz z rozczynem na gładkie, lśniące ciasto. Nie przerywając wyrabiania, stopniowo dodaj do ciasta masło. Gdy ciasto połączy się z tłuszczem, uformuj z niego kulę i odłóż jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto zacznie wyrastać, ponownie je zagnieć. Natłuszczoną łyżką oddzielaj od ciasta porcje ważące około 40 g. Formuj z nich krążki, a na środek nakładaj ½ łyżeczki marmolady. Dokładnie zalepiaj w cieście marmoladę (tak, by nie wypłynęła), formuj kule i w sporych odstępach od siebie układaj je zlepieniem na spód na podsypaną mąką stolnicę. Uformowane pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podgrzej w garnku tłuszcz – musi być go tyle, by pączki w nim swobodnie pływały. Sprawdź, czy tłuszcz jest dobrze nagrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można zacząć smażyć.
Usmaż pierwszą partię pączków – około 3 minuty pod przykryciem, a po obróceniu na drugą stronę 3 minuty bez przykrycia. Wysmaż w ten sposób wszystkie pączki. Usmażone odkładaj na bibułę do odsączenia. Gdy przestygną, oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie
Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu
Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie