Reklama
Reklama

Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala

Bezskutecznie szukasz w pączkach smaku zapamiętanego z dzieciństwa? Prawdopodobnie nie znajdziesz go, zaopatrując się w cukierniach czy pączkarniach. Możesz za to sięgnąć po stary przepis na pączki, jaki znajdziesz w klasycznej książce kucharskiej z połowy minionego wieku.

Szukasz jedynego, wyjątkowego przepisu na pączki takie, jak dziesiątki lat temu? Warto sięgać do przepisów dostępnych w starych książkach kucharskich. My proponujemy dziś ten pochodzący z książki "Kuchnia polska" pod red. M. Librowskiej. Sprawdź go koniecznie - nie jest trudny do wykonania, a efekty zachwycają.

Stary przepis na pączki - lista składników

Do przygotowania tych pączków potrzebujesz:

  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • 50 g cukru, 
  • 250 ml letniego mleka, 
  • 3 żółtka + 1 jajko, 
  • 50 g płynnego masła, 
  • ziarenka z ½ laski wanilii, 
  • 1 łyżka spirytusu, 
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • około 750 g smalcu, 
  • 50 g cukru pudru (do dekoracji), 
  • 200 g marmolady. 

Stary przepis na pączki - sposób przygotowania

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, 100 g mąki i około połową mleka. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzyj żółtka i jajko z resztą cukru. Dodaj do nich przesianą przez sito mąkę, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, spirytus i szczyptę soli. Wyrób wszystkie składniki wraz z rozczynem na gładkie, lśniące ciasto. Nie przerywając wyrabiania, stopniowo dodaj do ciasta masło. Gdy ciasto połączy się z tłuszczem, uformuj z niego kulę i odłóż jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce. 

Gdy ciasto zacznie wyrastać, ponownie je zagnieć. Natłuszczoną łyżką oddzielaj od ciasta porcje ważące około 40 g. Formuj z nich krążki, a na środek nakładaj ½ łyżeczki marmolady. Dokładnie zalepiaj w cieście marmoladę (tak, by nie wypłynęła), formuj kule i w sporych odstępach od siebie układaj je zlepieniem na spód na podsypaną mąką stolnicę. Uformowane pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Podgrzej w garnku tłuszcz – musi być go tyle, by pączki w nim swobodnie pływały. Sprawdź, czy tłuszcz jest dobrze nagrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można zacząć smażyć.  

Usmaż pierwszą partię pączków – około 3 minuty pod przykryciem, a po obróceniu na drugą stronę 3 minuty bez przykrycia. Wysmaż w ten sposób wszystkie pączki. Usmażone odkładaj na bibułę do odsączenia. Gdy przestygną, oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie

Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu

Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pączki