Reklama
Reklama

Szkoda, że zapomnieliśmy o tej zupie. Nasze prababcie gotowały częściej niż rosół

Kiedyś ta zupa gościła na stołach o wiele częściej niż rosół. Nie chce się wierzyć, ale to właśnie ona królowała u naszych prababć. Szkoda, że o niej zapomniano, bo jest naprawdę wyborna, rozgrzewająca i sycąca. Wróć do korzeni i przygotuj zalewajkę z kilku prostych składników.

Zalewajka została wyparta z menu wielu Polaków. Jest to pyszna staropolska zupa, która niektórym może kojarzyć się z żurkiem czy barszczem białym. 

Zalewajka - historia wiejskiej zupy

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa, która gotowana jest na ziemniakach pokrojonych w kostkę. Zalewa się je czystym żurem z zakwasu chlebowego. Potrawa pochodzi z centralnej Polski, a pierwsza wzmianka o niej pojawia się w XIX wieku w Łodzi i Radomsku. Z czasem zupę spopularyzowano też w Kielcach, a później w Zagłębiu Dąbrowskim.  

Początkowo zalewajka podawana była tylko z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Z czasem, gdy dostępność mięsa i kiełbas zwiększała się, zaczęto dodawać do niej kiełbasę i wędzony boczek. Zajada się ją z chlebem lub innym pieczywem. 

Przeczytaj też: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Przepis na zalewajkę

Zalewajka staropolska jest przepyszna. Z tego przepisu wychodzi bardzo kremowa, aksamitna. Ze względu na zawartość ziemniaków, kiełbasy, boczku, jest ona bardzo sycąca. Do tego cudownie rozgrzewa, więc sprawdzi się szczególnie w mroźną pogodę. 

Składniki:

  • 8 ziemniaków, 
  • 200 g kiełbasy, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • cebula, 
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 1/2 szklanki śmietany 12%, 
  • liść laurowy, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 4 ziarna czarnego pieprzu, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej je wodą tak, aby sięgała ok. 2 cm nad ziemniakami. Do nich dodaj liścia laurowego, ziele angielskie, ziarnisty czarny pieprz i sól. Całość zacznij gotować.

Boczek pokrój w kostkę i zacznij go podsmażać na suchej patelni. Smaż na małym ogniu do momentu, aż stanie się rumiany, chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni dodaj do gotujących się ziemniaków. Trzymaj na palniku, aż warzywa staną się miękkie.

Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki i dodaj do zupy. Do garnka wlej także zakwas na żur. Zupę zagotuj i zdejmij z ognia. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z niedużą ilością zupy, a następnie połącz z zawartością garnka. Na koniec wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Gotową zalewajkę podawaj ze świeżym pieczywem. Najlepszy będzie do tego chrupiący chleb żytni. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska