Reklama
Reklama

Szkoda, że zapomnieliśmy o tej zupie. Nasze prababcie gotowały częściej niż rosół

Kiedyś ta zupa gościła na stołach o wiele częściej niż rosół. Nie chce się wierzyć, ale to właśnie ona królowała u naszych prababć. Szkoda, że o niej zapomniano, bo jest naprawdę wyborna, rozgrzewająca i sycąca. Wróć do korzeni i przygotuj zalewajkę z kilku prostych składników.

Zalewajka została wyparta z menu wielu Polaków. Jest to pyszna staropolska zupa, która niektórym może kojarzyć się z żurkiem czy barszczem białym. 

Zalewajka - historia wiejskiej zupy

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa, która gotowana jest na ziemniakach pokrojonych w kostkę. Zalewa się je czystym żurem z zakwasu chlebowego. Potrawa pochodzi z centralnej Polski, a pierwsza wzmianka o niej pojawia się w XIX wieku w Łodzi i Radomsku. Z czasem zupę spopularyzowano też w Kielcach, a później w Zagłębiu Dąbrowskim.  

Początkowo zalewajka podawana była tylko z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Z czasem, gdy dostępność mięsa i kiełbas zwiększała się, zaczęto dodawać do niej kiełbasę i wędzony boczek. Zajada się ją z chlebem lub innym pieczywem. 

Przeczytaj też: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Przepis na zalewajkę

Zalewajka staropolska jest przepyszna. Z tego przepisu wychodzi bardzo kremowa, aksamitna. Ze względu na zawartość ziemniaków, kiełbasy, boczku, jest ona bardzo sycąca. Do tego cudownie rozgrzewa, więc sprawdzi się szczególnie w mroźną pogodę. 

Składniki:

  • 8 ziemniaków, 
  • 200 g kiełbasy, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • cebula, 
  • 500 ml zakwasu na żur, 
  • 1/2 szklanki śmietany 12%, 
  • liść laurowy, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 4 ziarna czarnego pieprzu, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej je wodą tak, aby sięgała ok. 2 cm nad ziemniakami. Do nich dodaj liścia laurowego, ziele angielskie, ziarnisty czarny pieprz i sól. Całość zacznij gotować.

Boczek pokrój w kostkę i zacznij go podsmażać na suchej patelni. Smaż na małym ogniu do momentu, aż stanie się rumiany, chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni dodaj do gotujących się ziemniaków. Trzymaj na palniku, aż warzywa staną się miękkie.

Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki i dodaj do zupy. Do garnka wlej także zakwas na żur. Zupę zagotuj i zdejmij z ognia. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z niedużą ilością zupy, a następnie połącz z zawartością garnka. Na koniec wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Gotową zalewajkę podawaj ze świeżym pieczywem. Najlepszy będzie do tego chrupiący chleb żytni. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska