Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy
Trudno wyobrazić sobie okres karnawału bez pączków. Z marmoladą, dżemem, budyniem, w wersji hiszpańskich churros, czy amerykańskich donutów. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem czekolady, skuś się na przygotowanie pączków parzonych z czekoladą. To idealna, mała przekąska do kawy lub herbaty.
Ciasto parzone przeważnie kojarzy nam się z ptysiami i eklerkami, można z niego również wyczarować wyborne mini pączki. Będziesz potrzebować mleka, mąki pszennej, jajek, masła i cukru. Gotowe ciasto możesz przełożyć przeróżnymi nadzieniami, jednak poniższa receptura zawiera krem na bazie czekolady i kakao. Pączki parzone z czekoladą to delikatny wypiek wypełniony aromatycznym i słodkim nadzieniem, zwieńczony polewą. Będą idealne na karnawał i tłusty czwartek.
Sprawdź także: Sekret udanych faworków. Babcia zawsze mówiła, że "lubią być bite"
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 ml mleka,
- 130 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- ¼ łyżeczki soli.
Krem:
- 400 ml mleka,
- 85 g czekolady gorzkiej,
- 50 g cukru pudru,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Polewa:
- 150 g czekolady półgorzkiej,
- 2 łyżki śmietanki 36 proc.
Przygotuj ciasto. W rondelku wymieszaj wodę, masło, cukier i sól. Podgrzewaj całość, aż zacznie wrzeć. Dodaj mąkę i mieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Gotuj, cały czas mieszając, przez kolejne 2 minuty do momentu aż całość stanie się błyszcząca. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. Jajka wbij do miseczki i lekko je rozbełtaj. Dodawaj mieszankę jajeczną w trzech partiach, mieszając dobrze po każdej z nich. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdy. Wyciskaj kółka z ciasta o średnicy 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw pączki do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz je przez 30 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru. Odwróć blachę i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij ciasteczka w pieca i za pomocą pałeczki lub ostrego noża wytnij dwa małe otwory po obu stronach każdego pączka. Odłóż pączki z powrotem i ostudź je w otwartym piekarniku przez 30 minut.
Przygotuj krem. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Dodaj cukier, kakao i wanilię, a następnie podgrzej całość na małym ogniu do momentu aż mieszanina zacznie parować, a cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Pozostałe mleko wymieszaj trzepaczką z żółtkami jaj i mąką do uzyskania gładkiej masy. Bardzo powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Następnie przelej wszystko z powrotem do garnuszka i podgrzej mieszaninę na średnim ogniu do momentu pojawienia się bąbelków. Cały czas mieszaj, do momentu zgęstnienia. Zdejmij z palnika. Dodaj siekaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W razie pojawienia się grudek, przetrzyj krem przez sitko. Przykryj go folią spożywczą, by dotykała jego powierzchni. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj i odstaw na minutę. Następnie ponownie przemieszaj do uzyskania błyszczącej, jednolitej masy.
Złóż pączki. Krem przenieś do rękawa cukierniczego z długą końcówką. Wciśnij nadzienie do wcześniej przygotowanych otworów w każdym pączku. Przygotowaną polewą polej pączki parzone z czekoladą. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia. Podawaj natychmiast lub po schłodzeniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu
Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie