Piankowe ciasto z galaretką do kawy. Na weekend zrób Marcelinkę
Warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie, gdy pojawiają się na stole. Jeżeli w nadchodzący weekend spodziewasz się wizyty gości, lub po prostu lubisz upiec coś do popołudniowej kawy czy herbaty, koniecznie wypróbuj ten przepis. Ciasto Marcelina łączy w sobie delikatną piankę i orzeźwiającą galaretkę, na pewno posmakuje wszystkim łasuchom.
Marcelinka to wyborne ciasto w dwóch smakach połączone podwójną masą piankową, zrobisz ją na bazie mascarpone i słodkiej śmietanki. Spód to natomiast lekki biszkopt kakaowy. Całość jest zwieńczona galaretką ze świeżymi, sezonowymi owocami. Możesz wykorzystać tu maliny, borówki, truskawki, czy porzeczki, w zależności od twoich preferencji smakowych. Ciasto składa się z kilku warstw, dlatego wymaga dosyć sporo zaangażowania, jednak efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.
Sprawdź także: Smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Jedna blacha to zawsze za mało
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy formę o wymiarach 30 x 40 cm.
Składniki na biszkopt:
- 240 g cukru,
- 220 g mąki pszennej,
- 8 jajek w rozmiarze L lub XL,
- 30 g kakao w proszku,
- 1 szczypta soli.
Składniki na masę piankową:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 150 g cukru pudru,
- 100 g czekolady,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 25 ml wody,
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Składniki na warstwę galaretki:
- 3 opakowania galaretek o smakach: malinowym, truskawkowym, wiśniowym,
- 1 l wody,
- 650 g świeżych owoców sezonowych: malin, jeżyn, jagód, truskawek.
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodawaj po jednym żółtku, mieszając po każdym z nich, tylko do połączenia. Delikatnie wsyp przesianą mąkę i wmieszaj ją drewnianą szpatułką.
Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wmieszaj je delikatnie. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do jednej przelej jasną masę, a do drugiej - ciemną.
Wstaw biszkopty do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj masę piankową. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej mieszaninę w kuchence mikrofalowej i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.
W dużej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, pod koniec dodając po łyżce mascarpone. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wlej żelatynę i dobrze ją wymieszaj. Następnie podziel ją na dwie części, a do jednej dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
Przygotuj galaretkę, mieszając proszek z gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Do formy od ciasta włóż ponownie ciemny biszkopt. Następnie wylej ciemną masę piankową i wstaw całość do lodówki lub zamrażalnika na ok. 30 minut, by masa stężała. Następnie wylej ok. 3/4 jasnej piankę, wyrównaj i przykryj ją jasnym biszkoptem. Na wierzchu wylej pozostałą jasną piankę. Ponownie schładzaj ciasto przez 30 minut w lodówce.
Na wierzchu ułóż równomiernie owoce sezonowe. Całość zalej tężejącą lekko, schłodzoną galaretką. Ciasto Marcelinka wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeśli lubisz borówki, wypróbuj ten przepis. Obłędna konfitura z trzech składników
Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz