Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i pyszny. Zrobisz go w 15 minut
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nawet osoby, które zazwyczaj stronią od własnoręcznego pieczenia, odkrywają w sobie gen cukiernika. Obok sernika, makowca, czy pierniczków, obowiązkowym punktem w wielu domach jest także piernik. To ciasto idealne na Święta, pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a w dodatku jest niezwykle smaczne. Jak zrobić wilgotny piernik? Podpowiadamy.
Piernik niejedno ma imię. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem i wspaniałym aromatem w święta, wcale nie musisz przystępować do pracochłonnych przygotowań już na początku grudnia. Wspaniały, wilgotny piernik przygotujesz w kwadrans, i to nawet bez użycia miksera. Przy realizacji tego przepisu z powodzeniem możesz posługiwać się trzepaczką lub widelcem. Możesz wspomóc się blenderem przy rozdrabnianiu pełnego melasy cukru (możesz też zastąpić go cukrem trzcinowym) i bananów. Użyj jednak owoców na tyle dojrzałych, by z łatwością rozgnieść je widelcem.
Sprawdź także: Dlaczego mak jest gorzki? Rzadko to wina tego, że długo leżał
Zanim zabierzesz się za pieczenie piernika, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się keksówka o długości 30 cm.
Do przygotowania wilgotnego piernika, będziesz potrzebować następujących składników:
- 3 jajka,
- 120 g cukru muscovado,
- 3-4 dojrzałe banany,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 100 g płynnego masła,
- 230 g mąki tortowej,
- 1½ łyżki kakao,
- 2 łyżki przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g śmietany kremówki (30 proc.).
Połącz w misce jajka i cukier muscovado. Nie ucieraj, ale rozdrobnij blenderem tak, by nie pozostały grudki cukru. Dodaj obrane banany. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj do masy miód i masło. Wymieszaj do połączenia składników.
Przesiej do masy wszystkie produkty sypkie - mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj ciasto do połączenia składników.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do przestudzenia.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę ze śmietaną kremówką. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając - do uzyskania jednolitej polewy. Przestudź ją i oblej nią piernik.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące pakieciki na każdą imprezę. Sekretem jest mięsno-warzywny farsz
W tłusty czwartek znikają szybciej od pączków. Robię raz-dwa, bez ubijania ciasta
Idealny przepis na pyszne śniadanie. Naleśniki po amerykańsku podawaj z ulubionymi dodatkami