Reklama
Reklama

Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i pyszny. Zrobisz go w 15 minut

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nawet osoby, które zazwyczaj stronią od własnoręcznego pieczenia, odkrywają w sobie gen cukiernika. Obok sernika, makowca, czy pierniczków, obowiązkowym punktem w wielu domach jest także piernik. To ciasto idealne na Święta, pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a w dodatku jest niezwykle smaczne. Jak zrobić wilgotny piernik? Podpowiadamy.


Piernik niejedno ma imię. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem i wspaniałym aromatem w święta, wcale nie musisz przystępować do pracochłonnych przygotowań już na początku grudnia. Wspaniały, wilgotny piernik przygotujesz w kwadrans, i to nawet bez użycia miksera. Przy realizacji tego przepisu z powodzeniem możesz posługiwać się trzepaczką lub widelcem. Możesz wspomóc się blenderem przy rozdrabnianiu pełnego melasy cukru (możesz też zastąpić go cukrem trzcinowym) i bananów. Użyj jednak owoców na tyle dojrzałych, by z łatwością rozgnieść je widelcem. 

Sprawdź także: Dlaczego mak jest gorzki? Rzadko to wina tego, że długo leżał

Przepis na wilgotny piernik

Zanim zabierzesz się za pieczenie piernika, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się keksówka o długości 30 cm. 

Do przygotowania wilgotnego piernika, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 3 jajka,  
  • 120 g cukru muscovado, 
  • 3-4 dojrzałe banany, 
  • 2 łyżki płynnego miodu, 
  • 100 g płynnego masła, 
  • 230 g mąki tortowej, 
  • 1½ łyżki kakao, 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli, 
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g śmietany kremówki (30 proc.).

Jak zrobić wilgotny piernik? 

 

Połącz w misce jajka i cukier muscovado. Nie ucieraj, ale rozdrobnij blenderem tak, by nie pozostały grudki cukru. Dodaj obrane banany. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj do masy miód i masło. Wymieszaj do połączenia składników. 

Przesiej do masy wszystkie produkty sypkie - mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj ciasto do połączenia składników. 

Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do przestudzenia. 

Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę ze śmietaną kremówką. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając - do uzyskania jednolitej polewy. Przestudź ją i oblej nią piernik. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiące pakieciki na każdą imprezę. Sekretem jest mięsno-warzywny farsz

W tłusty czwartek znikają szybciej od pączków. Robię raz-dwa, bez ubijania ciasta

Idealny przepis na pyszne śniadanie. Naleśniki po amerykańsku podawaj z ulubionymi dodatkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta