Pierogi z koła gospodyń wiejskich
Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Można przygotować je z przeróżnymi farszami, jednak niezależnie od tego, jaki z nich wybierzesz, musisz zrobić do nich odpowiednie ciasto. Pomimo tego, że w teorii robi się je bardzo łatwo, w praktyce ciasto na pierogi często wychodzi za twarde lub za grube. Podpowiemy ci, jak przygotować pierogi z koła gospodyń wiejskich, które smakują doskonale.
Może się zdawać, że przygotowanie ciasta na pierogi to żadna filozofia - wystarczy połączyć mąkę z wodą. Sztuka kulinarna jest jednak pełna trików i sekretów, za sprawą których z tych samych produktów można uzyskać zupełnie różne potrawy. Ciasto na pierogi często wychodzi zbyt twarde lub zbyt miękkie i nie jest to wyłącznie kwestia proporcji użytych składników. Jeśli chcesz poznać patent na idealne, sprężyste ciasto, wypróbuj przepis na pierogi z koła gospodyń wiejskich, bo nikt chyba nie ma większego doświadczenia w gotowaniu tradycyjnego polskiego specjału.
Sprawdź także: Ciasto drożdżowe będzie rosło w oczach. Wystarczy dodać jeden składnik
Do przygotowania ciasta na pierogi, będziesz potrzebować:
- około 500 g mąki tortowej (+ do podsypania stolnicy),
- 250 ml gorącej wody,
- 50 g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- olej (do posmarowania pierogów).
Gotowe ciasto możesz nadziać dowolnym farszem. Świetnie sprawdzi się ten mięsny, z kapusty i grzybów, twarogu i ziemniaków, lub ulubionych owoców, na przykład jagód lub truskawek. Na pewno wyjdą przepyszne.
Przesiej mąkę z solą do odpowiednio dużej miski. Rozpuść masło w gorącej wodzie (powinna mieć około 80°C).
Stopniowo dodawaj do mąki wodę z masłem, mieszając składniki łyżką (aby się nie oparzyć). Kiedy się wstępnie połączą, zagnieć ciasto dłońmi. Zagniataj, aż stanie się całkowicie gładkie. Powinno mieć miękką konsystencję, ale nie może kleić się do rąk. Jeśli ciasto okaże się zbyt miękkie, dodaj jeszcze trochę mąki.
Podziel ciasto na 2-3 porcje. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odłóż na pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Wysyp na stolnicę trochę mąki. Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na cienki placek. Wykrawaj z niego krążki (na przykład szklanką) i nakładaj na nie niewielkie porcje przygotowanego wcześniej farszu. Składaj krążki ciasta na pół i szczelnie zaklejaj w nich farsz, formując pierogi. W taki sam sposób zrób pierogi ze wszystkich porcji ciasta.
Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę. Partiami wkładaj do wrzątku pierogi i gotuj przez kilka minut - około 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Jeśli nie podajesz pierogów od razu, po ugotowaniu i odcedzeniu posmaruj je niewielką ilością oleju (np. rzepakowego), by nie posklejały się ze sobą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski
Kiedy zrobiłam na imprezę, goście prosili o przepis. Prosta i szybka sałatka z groszkem
Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz