Reklama
Reklama

Pierwszy raz jadłam je na wakacjach w Sztokholmie. Klasyczne cynamonki przy nich wypadają blado

Cynamonki to słodkie bułeczki, które absolutnie kojarzą się z jesienią. Aromatyczna przyprawa przywodzi na myśl chłodne popołudnie i hulający za oknem wiatr. Sama byłam ich ogromną fanką, dopóki nie spróbowałam tego wypieku ze Sztokholmu. Klasyczne cynamonki przy nich wypadają blado.

Kardemummabullar - szwedzkie kardamonowe bułeczki

Kardemummabullar to szwedzkie bułeczki z dodatkiem kardamonu. Wypiek jest tak popularny i uwielbiany, że część Szwedów uważa go nawet za tradycyjne danie. Kardamonki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, przez co są miękkie i delikatne.

Kardamon nadaje natomiast bułeczkom wyjątkowego aromatu. Świetnie zastępuje już dobrze znany i chętnie wykorzystywany cynamon. Kardamon w smaku i zapachu jest od niego intensywniejszy, nieco gorzkawy i przypominający imbir. Dzięki temu idealnie dopełnia słodkość bułeczek.

Szwedzkie kardamonowe bułeczki - przepis

Pierwszy raz szwedzkich kardamonowych bułeczek spróbowałam, będąc na wakacjach w Sztokholmie. Ogólnie nie przepadam za kardamonem, ale do spróbowania przekonała mnie przyjaciółka i nie żałuję, że dałam się namówić. Te słodkie, miękkie i rozpływające się w ustach bułeczki idealnie pasują do aromatycznej kawy czy herbaty. Koniecznie zrób następnym razem zamiast zwykłych cynamonek.

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 170 ml ciepłego mleka 
  • 50 g cukru 
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Składniki na nadzienie: 

  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli. 

Rozpocznij od przygotowywania ciasta. 60 g masła roztop, a następnie odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i rozpuść w nim drożdże z cukrem, cukrem wanilinowym i kardamonem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do szklanki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Do dużej miski dodaj połowę tego jajka, roztopione masło, sól, mąkę i drożdżowy zaczyn. Składniki zacznij wyrabiać na gładkie, sprężyste ciasto. Możesz to zrobić dłońmi lub użyć robota kuchennego. Gotowe ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce

Miękkie masło utrzyj z cukrem, cynamonem i solą. Po odczekanym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkuj je na grubość 1,5 cm, a następnie posmaruj cynamonową masą, złóż na pół i ponownie delikatnie rozwałkuj.

Ciasto podziel nożem na około 10 pasków, skręć je w spirale, a następnie uformuj w ślimaka. Zakręcone bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i odstaw na 30 minut. Bułeczki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez około 15-20 minut. W razie potrzeby czas ten można skrócić lub wydłużyć.

Upieczone szwedzkie bułeczki z kardamonem podawaj lekko przestygnięte. Podawaj je do ulubionej herbaty, kawy lub z ciepłym mlekiem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery