Reklama
Reklama

Pikantny sos pomidorowy na zimę. Robię co roku, rodzina go ubóstwia

Letnie pomidory mają niezapomniany smak. Z tego powodu warto poświęcić chwilę swojego czasu i przygotować z ich dodatkiem przetwory, dzięki którym chłodne zimowe miesiące nabiorą rumieńców. Już kolejny rok robię ten pyszny sos pomidorowy, dzięki któremu zawsze mam w spiżarni szybki sposób na obiad. Poznaj przepis, dzięki któremu już więcej nie kupisz gotowego sosu.

Pomidory latem to przysmak, za którym wielu tęskni przez całą zimę. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu łatwo i szybko zamkniesz ich smak w słoiczku. Ten sos jest pikantny, aromatyczny i uniwersalny. Będzie nadawał się do wszystkiego.

Pikantny sos pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 0,5 łyżeczki kolendry w kulkach,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 kulka ziela angielskiego,
  • garść natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

W sporym garnku rozgrzewamy olej. Obrany czosnek siekamy na plasterki, a następnie wrzucamy do garnka. Następnie obieramy i siekamy szalotki i dorzucamy do czosnku. Papryczkę chilli pozbawiamy nasionek i siekamy, następnie wrzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy pieprzem, a także dodajemy ocet, kolendrę i cukier. Jeszcze kilka minut podsmażamy.

W tym czasie pomidory o twardej skórce wyparzamy i obieramy z niej. Wszystkie pomidory kroimy w średnią kostkę i dorzucamy do garnka. Delikatnie mieszamy, a następnie pozostawiamy, aby pomidory nie rozpadły się zbyt bardzo. Kiedy zauważymy, że sos się zagotował, doprawiamy go solą i posiekaną natką pietruszki. Przekładamy do słoiczków i porządnie zakręcamy.

Sos z pomidorów nie wymaga pasteryzacji. Wystarczy gorący zamknąć w wyparzonych słoikach i dokładnie zakręcić, a następnie obrócić do góry dnem. Kiedy ostygną, wystarczy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu.

Aby sos pomidorowy był jeszcze lepszy, warto użyć różnego rodzaju pomidorów. Niektóre gatunki są bardziej słodkie, inne kwaśne, niektóre mają więcej soku lub są mięsiste. Ich zmieszanie spowoduje, że razem będą tworzyć bardziej zrównoważoną mieszankę o lepszym smaku.

Do czego używać pikantnego sosu pomidorowego?

Sos pomidorowy to świetny sposób na szybki obiad. Zamknięty w słoiku przetrwa całą zimę i nie tylko pozwoli na przechowanie smaku i aromatu lata, ale również będzie odpowiednikiem dla sztucznych, sklepowych sosów, które możemy kupować z lenistwa lub wygody.

Przez to, że sos jest uniwersalny, doskonale sprawdzi się do różnych dań. Może stanowić dodatek do kotletów mielonych, pieczonego łososia, kaszy czy ryżu. Będzie również dobrym zamiennikiem dla passaty, dzięki czemu możemy na jego podstawie przygotować sos do makaronu.

Sos pomidorowy ze względu na dodatek ziół sprawdzi się idealnie do serów i mięs. Dopełni ich smak i może być stosowany jako dip w stylu chutney. Można podać go w miseczce jako dodatek do dań z grilla czy deski serów. 

Źródło: youtube.pl/@KasiaInthegarden, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | przetwory