Reklama
Reklama

W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie

Czasy PRL-u nie kojarzą się z kulinarnym bogactwem, mimo to dziś chętnie wracamy do starych przepisów z tamtych lat. Nie chodzi tu tylko o sentyment, dania z tego okresu charakteryzują się prostotą i niewygórowanymi kosztami. Jedną z takich potraw są łazanki. Skromne, ale niezwykle pożywne i aromatyczne, królowały w stołówkach i w domach rodzinnych. Jak je przygotować według starego przepisu?

Łazanki to idealne danie na jesień. Pożywne, aromatyczne i sycące szybko rozgrzeje w chłodniejsze dni. Kiszona kapusta, która jest bazą tej potrawy, dostarczy organizmowi wielu składników wzmacniających odporność. Warto przypomnieć sobie ten stary przepis.  

Łazanki przywiozła do Polski królowa Bona 

Choć wielu osobom wydaje się, że łazanki to typowo polski wynalazek, historia tego dania sięga czasów renesansu. To właśnie wtedy królowa Bona Sforza, która przybyła z Włoch na dwór Zygmunta Starego, przywiozła do Polski przepis na makaron i wiele innych nowinek kulinarnych. Włoska "lasagna" z czasem przekształciła się w swojskie "łazanki". Drobny, kwadratowy makaron, doskonale łączył się z kapustą i mięsem. Największą popularnością danie to cieszy się do dziś w centralnej i wschodniej Polsce, zwłaszcza na Mazowszu i Lubelszczyźnie, gdzie gospodynie domowe przekazują przepisy z pokolenia na pokolenie. Choć ja poznałam je akurat na Śląsku.  

Reklama

W PRL-u łazanki zyskały status dania kultowego. Były tanie, dostępne i proste do zrobienia nawet w warunkach niedoboru produktów. Kapusta kiszona nadawała im charakterystyczny, kwaskowy smak, a odrobina kiełbasy czy boczku wystarczała, by uczynić z nich pełnowartościowy posiłek. Nic dziwnego, że pojawiały się zarówno na stołówkach, jak i w domowych kuchniach, często przyprawiane tylko solą, pieprzem i odrobiną majeranku. W wersji postnej kiełbasę i boczek zastępowały często leśne grzyby.  

Przeczytaj też: Obiad na 11 listopada. Trzy przepisy, którymi zaskoczysz domowników

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą - przepis 

Nasze babcie zaczynały łazanki od zrobienia domowego makaronu. My mamy ułatwione zadanie, bo ten produktu jest dostępny w każdym sklepie. Dlatego przepis na łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą jest wyjątkowo prosty:

Składniki:  

  • 500 g kapusty kiszonej, 
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 200 g wędzonej kiełbasy wieprzowej,
  • 250 g makaronu do łazanek (kwadratowych),
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina majeranku,
  • sól i pieprz.  

Przygotowanie:  

Zacznij od ugotowania makaronu na łazanki w garnku z osoloną wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

W czasie, gdy makaron będzie się gotował, odsącz kapustę kiszoną z zalewy i posiekaj na drobniejsze kawałki. Przełóż całość do garnka i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i popieprz. Dopraw też łyżeczką cukru. Gotuj przez ok. 15 minut. Kapustę odsącz i wrzuć na rozgrzany olej, mieszaj regularnie, by nie przywierała do dna, do momentu, aż zmięknie. 

Kiedy kapusta będzie się dusić, przygotuj boczek i kiełbasę. Pokrój mięso na średniej wielkości kostkę. Cebulę umyj, obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni, co jakiś czas mieszając. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. 

Farsz odsącz z nadmiaru tłuszczu i dodaj do kapusty. Dopraw majerankiem. Całość mieszaj na delikatnym ogniu, by kiełbasa i boczek dobrze połączyły się z kapustą i oddały jej swój aromat. 

Na koniec do kapusty z boczkiem i kiełbasą wrzuć ugotowany wcześniej makaron łazankowy. Dobrze wymieszaj i trzymaj na delikatnym ogniu jeszcze przez kilka minut, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i podgrzały. Mieszaj całość, by nie przypalić garnka. Podawaj od razu, łazanki będą pyszne również na drugi dzień po odgrzaniu.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą

Gdy przyjedzie do mnie rodzina, zaserwuję im Śliwkową Chmurkę. Już wiem, że będą dokładki

Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | makarony | kapusta