Reklama
Reklama

Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz

Pierś z kurczaka w formie nadziewanych roladek to doskonały pomysł na obiad na specjalne okazje. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt robi wrażenie na gościach. Delikatne, soczyste mięso i wyrazisty farsz sprawiają, że potrawie trudno się oprzeć. Podpowiemy ci, jak zrobić filet z serem i szpinakiem.

Filet z serem i szpinakiem to pyszne roladki z kurczaka wypełnione kremowym farszem szpinakowym. Całość jest pełna smaku, wyrazistości, ale także składników odżywczych. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a szpinak, a szpinak witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu danie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny posiłek na co dzień, jak i specjalne okazje. 

Sprawdź także: Mięso o wiele zdrowsze i niebo smaczniejsze od indyka, ale rzadko kupujemy. Na kotlety nie najlepsze

Reklama

Przepis na filet z serem i szpinakiem

Zanim zabierzesz się za gotowanie, zaopatrz się w: 

  • 3 podwójne piersi z kurczaka, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Składniki na farsz:

  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 4 łyżki serka śmietankowego, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Gotowe roladki z kurczaka możesz podać z domowymi frytkami i lekką sałatką. Dobrze pasować będzie tu również ziemniaczane purée i gotowane warzywa, na przykład borkuły i merchewka. 

Jak zrobić filet z serem i szpinakiem?

Przygotuj mięso. Mięso oczyść i osusz. Rozbij piersi tłuczkiem na cienkie kotlety, uważając, by struktura się nie rozerwała. Dopraw mięso papryką słodką, solą i pieprzem ze wszystkich stron. 

Przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj przez minutę we wrzątku, a następnie odsącz i osusz. Przenieś szpinak do miski razem ze startą mozzarellą, serkiem śmietankowym i przyprawami na jednolitą pastę. 

Zawiń roladki. Na każdą pierś z kurczaka kładź po 1-2 łyżki nadzienia, a następnie ciasno zwiń mięso i zabezpiecz je wykałaczkami. 

Włóż filety z serem i szpinakiem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, a następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut. 

Kurczaka podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym, na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne