Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz
Pierś z kurczaka w formie nadziewanych roladek to doskonały pomysł na obiad na specjalne okazje. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt robi wrażenie na gościach. Delikatne, soczyste mięso i wyrazisty farsz sprawiają, że potrawie trudno się oprzeć. Podpowiemy ci, jak zrobić filet z serem i szpinakiem.
Filet z serem i szpinakiem to pyszne roladki z kurczaka wypełnione kremowym farszem szpinakowym. Całość jest pełna smaku, wyrazistości, ale także składników odżywczych. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a szpinak, a szpinak witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu danie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny posiłek na co dzień, jak i specjalne okazje.
Zanim zabierzesz się za gotowanie, zaopatrz się w:
- 3 podwójne piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na farsz:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera mozzarella,
- 4 łyżki serka śmietankowego,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szczypta czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Gotowe roladki z kurczaka możesz podać z domowymi frytkami i lekką sałatką. Dobrze pasować będzie tu również ziemniaczane purée i gotowane warzywa, na przykład borkuły i merchewka.
Przygotuj mięso. Mięso oczyść i osusz. Rozbij piersi tłuczkiem na cienkie kotlety, uważając, by struktura się nie rozerwała. Dopraw mięso papryką słodką, solą i pieprzem ze wszystkich stron.
Przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj przez minutę we wrzątku, a następnie odsącz i osusz. Przenieś szpinak do miski razem ze startą mozzarellą, serkiem śmietankowym i przyprawami na jednolitą pastę.
Zawiń roladki. Na każdą pierś z kurczaka kładź po 1-2 łyżki nadzienia, a następnie ciasno zwiń mięso i zabezpiecz je wykałaczkami.
Włóż filety z serem i szpinakiem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, a następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut.
Kurczaka podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym, na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo
Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę