Gdy przyjedzie do mnie rodzina, zaserwuję im Śliwkową Chmurkę. Już wiem, że będą dokładki
Kiedy rodzina przyjedzie na obiad, zawsze staram się zaserwować także deser. Jesienią idealnie sprawdzi się Śliwkowa Chmurka, dlatego przygotuję ją na Święto Niepodległości. Spodziewam się odwiedzin bliskich i myślę, że to będzie dobra opcja do kawy i herbaty.
Śliwkowa Chmurka to połączenie pysznego kruchego spodu, własnoręcznie przygotowanej konfitury, puszystej pianki i migdałów. Całość wymaga odrobiny cierpliwości, ale zdecydowanie warto - to idealny deser na rodzinne spotkanie.
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 150 g masła,
- 4 żółtka,
- 5 łyżek śmietany,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 1 kg śliwek,
- 100-150 ml wody,
- 150 g cukru (ilość można dopasować w zależności od słodkości owoców),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- cynamon do smaku.
Beza:
- 4 białka,
- 50 g cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- szczypta soli,
- garść płatków migdałowych.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wsyp kawałki zimnego masła i rozcieraj palcami aż powstaną okruchy. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (2/3 i 1/3), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj wodę i cukier. Gotuj na średnim ogniu aż śliwki się rozpadną i powstanie gęsty mus. Pod koniec wsyp mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody i cynamon. Wymieszaj, aby nadzienie zgęstniało. Odstaw do ostudzenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wsyp proszek budyniowy i delikatnie wmieszaj.
Blachę (ok. 35 × 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż spód i podpiecz w 180°C przez około 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż mus śliwkowy, a następnie bezę. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika na około 40 minut aż wierzch zrobi się złocisty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą
W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie
Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz