Pistacjowa owsianka smakuje jak pyszny deser. Syci i świetnie działa na jelita
Owsianka już dawno przestała być mdłą zupą mleczną, do której jedzenia wiele osób było zmuszanych w dzieciństwie. Obecnie można znaleźć mnóstwo przepisów, dzięki którym to śniadaniowe danie smakuje jak najpyszniejszy deser. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić smaczną i zdrową pistacjową owsiankę z dodatkiem pysznych malin.
Pistacjowa owsianka to pomysł na pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na lepsze trawienie, sytość po posiłku, oraz przyspieszenie metabolizmu. Dodatek pistacjowej pasty to porcja zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Warto pamiętać jednak, aby kupować jedynie tę z krótkim składem, bez oleju palmowego i zbędnych dodatków. Pastę z pistacji bez trudu możesz przygotować w domu, wystarczy, że uprażone pistacje zmiksujesz na gładką masę z kilkoma daktylami i szczyptą soli. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale i doskonale doda ci energii na cały dzień.
Sprawdź także: Lepsze od płatków owsianych. Czyszczą jelita jak odkurzacz, przyspieszają metabolizm
Do przygotowania dwóch porcji pistacjowej owsianki, będziesz potrzebować:
- 120 g płatków owsianych,
- 40 g pasty pistacjowej,
- 400 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- odrobina soli,
- 2 łyżeczki miodu płynnego,
- garść malin,
- kilka pistacji do dekoracji.
Płatki owsiane umieść w rondelku. Zalej je wodą lub mlekiem. Gotuj do momentu, aż płatki wchłoną wodę i zgęstnieją, cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę wody lub mleka. Kiedy owsianka będzie gotowa, dorzuć pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Dodaj jogurt, wymieszaj i rozłóż gotową owsankę do misek. Całość udekoruj malinami i polej miodem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tani gulasz z kiełbasy i ciecierzycy. Węgier by się nie powstydził tego przepisu
Placki twarogowe na słodko lub słono. Śniadanie, które dostarczy energii