Reklama
Reklama

Placek cappuccino to idealne ciasto na weekend. Zrób, gdy spodziewasz się gości

Lubisz desery, w których słodycz przełamana jest wyraźną nutą? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na placek cappuccino. To ciasto łączy w sobie kakaowy biszkopt z nutą kawy oraz śmietanowy krem z mascarpone. Wierzch deseru zdobią kawowe kleksy.

Jesteś fanem kawy i nie wyobrażasz sobie dnia bez jej wypicia? Jeżeli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że placek cappuccino stanie się twoim ulubionym deserem. Koniecznie upiecz go na nadchodzący weekend. Ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, możesz także podać je podczas wizyty gości. Na pewno będą pytać o przepis. 

Sprawdź także: Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach

Reklama

Przepis na placek cappuccino 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować odpowiedniej formy. Możesz wykorzystać prostokątną blachę o wymiarach 24 × 36 cm

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 20 g kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 
  • odrobina soli, 
  • 30 ml kawy rozpuszczalnej wystudzonej do nasączenia biszkoptu.

Składniki na krem: 

  • 500 g śmietanki 30 proc.,  
  • 250 g mascarpone, 
  • 50 g cukru pudru,
  • 1łyżeczka kawy,
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • odrobina ciepłej wody.

Jak zrobić placek cappuccino? 

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Dodawaj po jednym żółtku, delikatnie miksując na niskich obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną w proszku. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką. Przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na dwa równe blaty. 

Dolny blat biszkoptu umieść na talerzu lub paterze i nasącz wystudzoną kawą rozpuszczalną. W misie miksera ubij schłodzoną śmietankę 30 proc. na sztywno. Dodaj cukier puder i mascarpone, a następnie delikatnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.  

Na spód wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozsmaruj ponownie krem, pamiętaj, aby odłożyć ok. trzy łyżki kremu. W szklance wymieszaj kawę z odrobiną ciepłej wody i cukru, powstają masę połącz z odłożonym kremem. Na wierzchu ciasta zrób kilka kremowo-kawowych kleksów, za pomocą łopatki delikatnie je rozsmaruj. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ten przepis zawsze się sprawdza. Ciasto z kremem budyniowym rozpływa się w ustach

Jak zrobić chleb do żurku? Będzie chrupiący nawet na drugi dzień

Mogę jeść to codziennie. Smażony kalafior z przyprawami jest przepyszny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Przejdź na