Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami
Węgrzy mają swojego langosza, a my - bandurzaka. Okrągły i apetyczny placek na słono to prawdziwy podkarpacki rarytas. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy - wystarczy tylko nasz sprawdzony przepis. Przekonaj się, jak pyszna i sycąca to przekąska.
Bandurzak to aromatyczny placek z ciasta chlebowego, który pochodzi z Podkarpacia. Z jego wypieku słynie wieś Łęki Dukielskie, położona na północnym skraju Beskidu Niskiego. We wnętrzu bandurzaka skrywa się aromatyczny farsz z ziemniaków i sera, mocno doprawiony miętą. To właśnie od ziemniaków wzięła się urocza nazwa przekąski. Mieszkańcy Łęków Dukielskich mówili na nie bandurki.
Tradycyjnie do bandurzaków dodawało się chudy i suchy twaróg, który łatwo było rozkruszyć palcami. Używano też cebulki i skwarków, ale starano się nie używać zbyt dużo tłuszczu. Przekąska miała być sycąca, ale też jak najzdrowsza. Placki doprawiano jeszcze solą i pieprzem (dawniej był to pieprz ziołowy). Nie mogło zabraknąć też solidnej porcji świeżej mięty. Receptura na bandurzaki przetrwała do dziś - są chętnie wypiekane na Podkarpaciu.
Składniki:
Chleb:
- 420 g mąki pszennej chlebowej,
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 350 ml letniej wody,
- 50 g aktywnego zakwasu pszennego,
- łyżeczka soli.
Nadzienie:
- kilogram ziemniaków,
- 500 g sera twarogowego chudego,
- cebula,
- 2 łyżeczki mięty,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Przygotuj chleb. Oba rodzaje mąki i wodę wymieszaj do momentu połączenia się składników - możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Przykryj masę ściereczką i odstaw na co najmniej 30 minut. Na wierzch mieszanki wylej zakwas i wyrabiaj ciasto ręcznie do całkowitego połączenia. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Dodaj sól i w razie konieczności łyżeczkę wody.
Zagnieć ciasto do rozpuszczenia soli, a następnie rozciągnij je, podnosząc do góry jeden koniec i składając go na wierzchu bochenka. Powtarzaj czynność przez ok. 10 minut, stale obracając miskę o 90 stopni. Po 15 minutach złóż ciasto sposobem opisanym powyżej trzykrotnie, za każdym razem wykonując pełny obrót miską. Odstaw i ponów składanie po następnych 30 minutach.
Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Uformuj bochenek i włóż go do koszyczka lub miski wyłożonej ściereczką i obsypaną mąką. Włóż ciasto do lodówki na 12-15 godzin.
Przygotuj nadzienie. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Utłucz je na purée. Dodaj pokruszony w palcach, suchy ser twarogowy i całość wymieszaj.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmaż posiekaną drobno cebulkę do zeszklenia. Odłóż ją na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną tłuszcz. Cebulkę dodaj do pozostałych składników. Dopraw wszystko solą, pieprzem i miętą. Wymieszaj.
Złóż bandurzaka. Piekarnik nastaw na 250 st. Celsjusza. Włóż do środka pusty garnek żeliwny lub specjalne naczynie do wypiekania chleba. Po 30 minutach wyjmij naczynie i przełóż do niego urośnięty bochenek z lodówki. Pięścią lub tłuczkiem zrób w środku głębokie wgłębienie - ciasto samo opadnie po pierwszym uderzeniu. Otwór wypełnij farszem. Jego nadmiar rozsyp na brzegach.
Wstaw naczynie pod przykryciem do piekarnika, a poziom niżej wstaw naczynie żaroodporne z parującą wodą. Piecz bandurzaka przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.
Chleb wyjmij i dokładnie ostudź przed krojeniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna