Reklama
Reklama

Placki twarogowe na słodko lub słono. Śniadanie, które dostarczy energii

Lubisz słodkie czy słone śniadania? Niezależnie od odpowiedzi, możesz przygotować placki twarogowe. Smakują wyśmienicie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Placki twarogowe to idealny początek dnia - zapewniają energię i hamują apetyt na długi czas.

Placki twarogowe na śniadanie

Placki twarogowe to doskonały wybór na śniadanie. Ser, na którym bazują, dodaje im aksamitności i sprawia, że są bardziej sycące. Placki twarogowe możesz podać na wiele sposobów. Na słodko świetnie komponują się z owocami, m.in. truskawkami, malinami, borówkami, bananami, brzoskwiniami czy mango. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś polał je odrobiną miodu albo dodał łyżkę śmietany lub ulubionego dżemu. Jeśli wolisz śniadania na słono, podaj placki z wędzonym łososiem lub bekonem, awokado i pomidorami.

Placki twarogowe - przepis

Składniki:

Reklama
  • 250 g twarogu półtłustego, 
  • 100 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 40 g mąki pszennej, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli,
  • masło do smażenia. 

Sposób wykonania:

Twaróg dobrze zagnieć widelcem albo zblenduj. Dodaj jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj przez chwilę. Wlewaj partiami mleko, cały czas miksując. Masa powinna być jednolita. Odstaw ją na 10 minut. 

Na patelni rozgrzej masło. Moc palnika ustaw na średnią. Teraz nakładaj łyżką porcję placków, delikatnie rozprowadzając masę na patelni. Przykryj pokrywką i smaż około minuty z każdej strony. Uważaj, aby nie smażyły się zbyt długo, bo zrobią się twarde.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Moje dzieciaki często proszą o taką kolację na ciepło. Naleśniki, które zrobisz w kilka chwil

Szybki domowy deser. Sekret kwaskowatego posmaku i wilgotnej konsystencji tkwi w owocach

2 kg pomidorów i nietypowy dodatek z jesiennego sadu. Wychodzi taki sos, że wyjadam prosto ze słoika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | placki | ser | nabiał