Placki twarogowe na słodko lub słono. Śniadanie, które dostarczy energii
Lubisz słodkie czy słone śniadania? Niezależnie od odpowiedzi, możesz przygotować placki twarogowe. Smakują wyśmienicie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Placki twarogowe to idealny początek dnia - zapewniają energię i hamują apetyt na długi czas.
Placki twarogowe to doskonały wybór na śniadanie. Ser, na którym bazują, dodaje im aksamitności i sprawia, że są bardziej sycące. Placki twarogowe możesz podać na wiele sposobów. Na słodko świetnie komponują się z owocami, m.in. truskawkami, malinami, borówkami, bananami, brzoskwiniami czy mango. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś polał je odrobiną miodu albo dodał łyżkę śmietany lub ulubionego dżemu. Jeśli wolisz śniadania na słono, podaj placki z wędzonym łososiem lub bekonem, awokado i pomidorami.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- masło do smażenia.
Sposób wykonania:
Twaróg dobrze zagnieć widelcem albo zblenduj. Dodaj jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj przez chwilę. Wlewaj partiami mleko, cały czas miksując. Masa powinna być jednolita. Odstaw ją na 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Moc palnika ustaw na średnią. Teraz nakładaj łyżką porcję placków, delikatnie rozprowadzając masę na patelni. Przykryj pokrywką i smaż około minuty z każdej strony. Uważaj, aby nie smażyły się zbyt długo, bo zrobią się twarde.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża