Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz chrupią aż miło. To zasługa nietypowego dodatku
Placki ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwy hit. Po usmażeniu są idealnie chrupiące i złociste. Sekretem wyjątkowej tekstury i wyróżniającego się smaku jest tajemniczy składnik. Nietypowy dodatek sprawia, że łatwo się od nich uzależnić. Zjesz raz i myślisz o nich cały tydzień.
Sposobów na przyrządzenie i podanie placków ziemniaczanych jest ogrom. Mogą być grubsze, bardziej mięsiste czy lekkie i chrupiące. Przepis od Ewy Wachowicz bije je wszystkie na głowę. Różnicę robi jeden dodatkowy produkt.
Może się wydawać, że w przygotowaniu placków ziemniaczanych nie można wynaleźć już nic odkrywczego czy innowacyjnego. Ewa Wachowicz zupełnie łamie ten stereotyp. Do swoich placków dodaje ona nietypowy składnik, jakim jest żółty ser.
Ser żółty starty na grubych oczkach dodany do ziemniaczanej masy podkręca chrupkość placków. Po zetknięciu z gorącą patelnią spieka się on w charakterystyczny sposób. Co więcej, jego smak bardzo dobrze komponuje się ze smakiem ziemniaków. Koniecznie wypróbuj. Po chwili talerze będą puste i każdy będzie prosić o dokładkę.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 1/2 cebuli,
- 1 garść sera żółtego startego na grubych oczkach,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do nich dodaj roztrzepane jajko, drobno posiekaną połówkę cebuli, przeciśnięty przez pracę czosnek, majeranek, pieprz i sól do smaku.
- Do ziemniaczanej masy wsyp starty ser, mąkę i jogurt naturalny. Wymieszaj masę na placki. Powinna być ona dosyć gęsta.
- Na patelni rozgrzej porządną porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze ciepły, wykładaj na niego niewielkie porcje masy ziemniaczanej.
- Po smażeniu placki wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz są gotowe do podania.
Placki ziemniaczane z przepisu Ewy Wachowicz można podać klasycznie z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany. Można też nieco zaszaleć i urozmaicić je w odmienny sposób. Bardzo dobrze smakują z wędzonym łososiem, pokruszonym serem kozim i posiekaną pietruszką.
Dla fanów konkretniejszych dań sprawdzi się gulasz. Placki ziemniaczane z sosem warzywno-mięsnym smakują doskonale.
Źródło: ewawachowicz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny
Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja
Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu