Reklama
Reklama

Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową

Sałatki ziemniaczane idealnie sprawdzają się podczas imprez rodzinnych, są również pysznym dodatkiem do grillowanych dań, takich jak karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa. Podpowiemy ci, jak zrobić prostą, a zarazem pyszną sałatkę imieninową z kremowym sosem. To jeden z tych przepisów, który warto mieć pod ręką, gdy czeka cię wizyta gości.

To wyjątkowa propozycja na każdą uroczystość, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Sałatka imieninowa ma proste składniki, które lubi praktycznie każdy, oraz kremową konsystencją. Ziemniaki sprawiają, że całość jest niezwykle sycąca, a chrupiąca kukurydza i ogórek wprowadzają przyjemne orzeźwienie. Dodatek koperku podkreśla smak warzyw i wnosi nutę ziołowego smaku. Aksamitny sos na bazie majonezu z dodatkiem musztardy, octu i przypraw nadają sałatce niepowtarzalnego charakteru. To danie doskonale sprawdzi się na rodzinnym stole, podczas letniego przyjęcia czy jako przekąska na pikniku, czy grillu. Jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a efekt z pewnością przejdzie oczekiwania wszystkich. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca. 

Reklama

Sprawdź także: Rzadko jemy to warzywo, bo trudno pozbyć się goryczy. Chroni serce, ma dużo żelaza i potasu

Przepis na sałatkę imieninową 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 2 kg ziemniaków, 
  • 200 g kukurydzy konserwowej, 
  • 200 g ogórka szklarniowego, 
  • 1 łyżka siekanego koperku.

Składniki na sos: 

  • 200 g majonezu, 
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka białego octu, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę imieninową? 

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kawałki wielkości kęsa. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości, aż będą miękkie, przez 15-20 minut. Odcedź je i przełóż do miski. 

Kukurydzę odsącz z zalewy, a ogórka pokrój w cienkie plasterki. Koperek drobno poszatkuj. Wymieszaj wszystkie składniki razem. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość wymieszaj. 

Sałatkę imieninową wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki