Reklama
Reklama

Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit

Ostatnio po grillu zostało mi trochę piersi z kurczaka. Nie chciałam jej marnować więc wpadłam na pomysł, aby zrobić sałatkę. Tak posmakowała mojej rodzinie, że chyba znów powtórzę ten przepis. A może po prostu zaserwuję ją do grilla w ostatni ciepły weekend w sezonie?

Nie wiesz, co zrobić z mięsem, które zostało np. po grillu? Resztki kurczaka możesz wykorzystać robiąc pyszną sałatkę - ten przepis to mój ulubiony.

Lekka sałatka z kurczakiem - lista składników

Składniki na sałatkę: 

  • 150 g grillowanej piersi z kurczaka 
  • 150 g pomidorków koktajlowych  
  • 2 nieduże ogórki gruntowe 
  • ½ awokado 
  • 1 cebula 
  • 50 g sera typu feta 
  • 100 g miksu sałat (roszponki, rukoli...) 

Składniki na sos: 

Reklama
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz (do smaku) 

Lekka sałatka z kurczakiem - przepis

Pokrój kurczaka na małe kawałki. Umyj pomidorki i ogórki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a ogórki pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też obrane awokado. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Podrzyj listki sałat na mniejsze kawałki. 

Przełóż wszystkie składniki sałatki do miski i krótko wymieszaj. 

W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Dopraw sos solą i pieprzem. 

Wmieszaj sos do sałatki. Posyp ją pokruszoną fetą. Podawaj od razu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka