Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit
Ostatnio po grillu zostało mi trochę piersi z kurczaka. Nie chciałam jej marnować więc wpadłam na pomysł, aby zrobić sałatkę. Tak posmakowała mojej rodzinie, że chyba znów powtórzę ten przepis. A może po prostu zaserwuję ją do grilla w ostatni ciepły weekend w sezonie?
Nie wiesz, co zrobić z mięsem, które zostało np. po grillu? Resztki kurczaka możesz wykorzystać robiąc pyszną sałatkę - ten przepis to mój ulubiony.
Składniki na sałatkę:
- 150 g grillowanej piersi z kurczaka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 nieduże ogórki gruntowe
- ½ awokado
- 1 cebula
- 50 g sera typu feta
- 100 g miksu sałat (roszponki, rukoli...)
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz (do smaku)
Pokrój kurczaka na małe kawałki. Umyj pomidorki i ogórki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a ogórki pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też obrane awokado. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Podrzyj listki sałat na mniejsze kawałki.
Przełóż wszystkie składniki sałatki do miski i krótko wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Dopraw sos solą i pieprzem.
Wmieszaj sos do sałatki. Posyp ją pokruszoną fetą. Podawaj od razu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły
Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać
Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku