Reklama
Reklama

Po takim obiedzie nie ruszysz kolacji. Naleśniki po lwowsku są bardziej syte niż zupa i drugie danie

Na obiad lubię przygotować coś innego niż klasyczny kotlet - na przykład wytrawne naleśniki w różnych wariantach. Od kiedy poznałam przepis na te po lwowsku, dość często pojawiają się w moim menu. Cala rodzina się nimi zajada, a potem nikt już nie jest w stanie zmieścić kolacji. Są pyszne i bardzo sycące.

Nie ma to jak proste, niedrogie w przygotowaniu danie, które rozpływa się w ustach i syci na długo. Jedna z takich propozycji to młynci - czyli naleśniki po lwowsku. Chętnie robię je na obiad i cała moja rodzina się nimi zajada.

Młynci - naleśniki po lwowsku

Młynci - nie każdy słyszał tę nazwę, a warto ją poznać, ponieważ kryje się pod nią wyjątkowo smakowite, proste do przygotowania danie. Mowa o tradycyjnych naleśnikach rodem z kuchni ukraińskiej. Na pierwszy rzut oka niewiele je różni od dobrze znanych nam naleśników, ale sekretem jest tutaj obłędny farsz z dodatkiem ziemniaków.

Reklama

Połączenie prostoty przygotowania i niezwykłego smaku to coś, czego wiele z nas szuka w kuchni. Na Ukrainie młynci są podawane zarówno na co dzień, jak i od święta, co świadczy o ich wyjątkowości. Co ciekawe, można podawać je także na słodko - ja jednak stawiam najczęściej na wersję wytrawną.

Naleśniki po lwowsku z ziemniakami i mięsem - przepis

Lista składników:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli i cukru.

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • łyżka musztardy,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • oliwa do smażenia.

Do podania:

  • kwaśna śmietana.

Przygotuj większą miskę, dodaj do niej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę pszenną, wodę gazowaną, mleko, jajka, olej, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera aby nie było grudek. Odstaw na 10-20 minut.

Smaż naleśniki na średnio rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. 

Teraz przygotuj farsz. 

Pokrój cebulę w piórka, podsmaż ją na oliwie. Gdy się zarumieni, dodaj mięso mielone, wymieszaj. Smaż przez około 10-15 minut.

Do mięsa i cebuli dodaj musztardę, dopraw papryką, solą i pieprzem. Dodaj tłuczone ziemniaki, zamieszaj całość i smaż przez kilka minut. 

Na każdego naleśnika wykładaj farsz, zawijaj tak jak lubisz - na przykład w trójkąty. Naleśniki obsmaż z obu stron, aby je zarumienić. 

Młynci podawaj z kwaśną śmietaną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szybko staną się ulubionym obiadem twojej rodziny. Farsz sprawia, że są bardzo soczyste

Szlachetny kawałek wołowiny, o którym zapomnieliśmy. W PRL-u robiło się z niego najlepszy rumsztyk

Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne