Po takim obiedzie nie ruszysz kolacji. Naleśniki po lwowsku są bardziej syte niż zupa i drugie danie
Na obiad lubię przygotować coś innego niż klasyczny kotlet - na przykład wytrawne naleśniki w różnych wariantach. Od kiedy poznałam przepis na te po lwowsku, dość często pojawiają się w moim menu. Cala rodzina się nimi zajada, a potem nikt już nie jest w stanie zmieścić kolacji. Są pyszne i bardzo sycące.
Nie ma to jak proste, niedrogie w przygotowaniu danie, które rozpływa się w ustach i syci na długo. Jedna z takich propozycji to młynci - czyli naleśniki po lwowsku. Chętnie robię je na obiad i cała moja rodzina się nimi zajada.
Młynci - nie każdy słyszał tę nazwę, a warto ją poznać, ponieważ kryje się pod nią wyjątkowo smakowite, proste do przygotowania danie. Mowa o tradycyjnych naleśnikach rodem z kuchni ukraińskiej. Na pierwszy rzut oka niewiele je różni od dobrze znanych nam naleśników, ale sekretem jest tutaj obłędny farsz z dodatkiem ziemniaków.
Połączenie prostoty przygotowania i niezwykłego smaku to coś, czego wiele z nas szuka w kuchni. Na Ukrainie młynci są podawane zarówno na co dzień, jak i od święta, co świadczy o ich wyjątkowości. Co ciekawe, można podawać je także na słodko - ja jednak stawiam najczęściej na wersję wytrawną.
Lista składników:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli i cukru.
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 cebule,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- łyżka musztardy,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa do smażenia.
Do podania:
- kwaśna śmietana.
Przygotuj większą miskę, dodaj do niej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę pszenną, wodę gazowaną, mleko, jajka, olej, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera aby nie było grudek. Odstaw na 10-20 minut.
Smaż naleśniki na średnio rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Teraz przygotuj farsz.
Pokrój cebulę w piórka, podsmaż ją na oliwie. Gdy się zarumieni, dodaj mięso mielone, wymieszaj. Smaż przez około 10-15 minut.
Do mięsa i cebuli dodaj musztardę, dopraw papryką, solą i pieprzem. Dodaj tłuczone ziemniaki, zamieszaj całość i smaż przez kilka minut.
Na każdego naleśnika wykładaj farsz, zawijaj tak jak lubisz - na przykład w trójkąty. Naleśniki obsmaż z obu stron, aby je zarumienić.
Młynci podawaj z kwaśną śmietaną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybko staną się ulubionym obiadem twojej rodziny. Farsz sprawia, że są bardzo soczyste
Szlachetny kawałek wołowiny, o którym zapomnieliśmy. W PRL-u robiło się z niego najlepszy rumsztyk
Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski