Reklama
Reklama

Szybko staną się ulubionym obiadem twojej rodziny. Farsz sprawia, że są bardzo soczyste

Filet z serem i szpinakiem to pyszne roladki z kurczaka wypełnione kremowym farszem szpinakowym. Całość jest pełna smaku, wyrazistości, ale także składników odżywczych. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a szpinak dostarcza nieco żelaza. Całość idealnie komponuje się z lekkimi sosami i świeżymi surówkami.

Roladki drobiowe nadziewane

Roladki z kurczaka nadziewane kremowym farszem to pomysł na obiad, który zawsze się udaje. W środku kryje się aksamitny farsz ze szpinaku, mozzarelli i serka śmietankowego, doprawiony oregano, słodką papryką i czosnkiem. Połączenie jest bardzo proste, a wyjątkowo smaczne. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, a wnętrze dodaje mu kremowości i sytości. To potrawa, która sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację we dwoje. Roladki są łagodne w smaku, więc z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i starszym dzieciom.

Reklama

Filet z serem i szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 3 podwójne piersi z kurczaka, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka czerwonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Farsz: 

  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 4 łyżki serka śmietankowego, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść i osusz. Rozbij piersi tłuczkiem na cienkie kotlety, uważając, by struktura się nie rozerwała. 
  2. Dopraw mięso papryką słodką, solą i pieprzem ze wszystkich stron. 
  3. Przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj przez minutę we wrzątku, a następnie odsącz i osusz. Szpinak przenieś do miski razem ze startą mozzarellą, serkiem śmietankowym i przyprawami na jednolitą pastę. 
  4. Na każdą pierś z kurczaka kładź po 1-2 łyżki nadzienia, a następnie ciasno zwiń mięso i zabezpiecz je wykałaczkami. 
  5. Włóż filety z serem i szpinakiem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut, a następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut. 
  6. Kurczaka podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym, na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Po takim obiedzie nie ruszysz kolacji. Naleśniki po lwowsku są bardziej syte niż zupa i drugie danie

Szlachetny kawałek wołowiny, o którym zapomnieliśmy. W PRL-u robiło się z niego najlepszy rumsztyk

Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne | ser | szpinak