Szybko staną się ulubionym obiadem twojej rodziny. Farsz sprawia, że są bardzo soczyste
Filet z serem i szpinakiem to pyszne roladki z kurczaka wypełnione kremowym farszem szpinakowym. Całość jest pełna smaku, wyrazistości, ale także składników odżywczych. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a szpinak dostarcza nieco żelaza. Całość idealnie komponuje się z lekkimi sosami i świeżymi surówkami.
Roladki z kurczaka nadziewane kremowym farszem to pomysł na obiad, który zawsze się udaje. W środku kryje się aksamitny farsz ze szpinaku, mozzarelli i serka śmietankowego, doprawiony oregano, słodką papryką i czosnkiem. Połączenie jest bardzo proste, a wyjątkowo smaczne. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, a wnętrze dodaje mu kremowości i sytości. To potrawa, która sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację we dwoje. Roladki są łagodne w smaku, więc z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i starszym dzieciom.
Składniki:
- 3 podwójne piersi z kurczaka,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Farsz:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera mozzarella,
- 4 łyżki serka śmietankowego,
- 2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Mięso oczyść i osusz. Rozbij piersi tłuczkiem na cienkie kotlety, uważając, by struktura się nie rozerwała.
- Dopraw mięso papryką słodką, solą i pieprzem ze wszystkich stron.
- Przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj przez minutę we wrzątku, a następnie odsącz i osusz. Szpinak przenieś do miski razem ze startą mozzarellą, serkiem śmietankowym i przyprawami na jednolitą pastę.
- Na każdą pierś z kurczaka kładź po 1-2 łyżki nadzienia, a następnie ciasno zwiń mięso i zabezpiecz je wykałaczkami.
- Włóż filety z serem i szpinakiem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut, a następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut.
- Kurczaka podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym, na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Po takim obiedzie nie ruszysz kolacji. Naleśniki po lwowsku są bardziej syte niż zupa i drugie danie
Szlachetny kawałek wołowiny, o którym zapomnieliśmy. W PRL-u robiło się z niego najlepszy rumsztyk
Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski