Reklama
Reklama

Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej

Kiszka ziemniaczana to jeden z najbardziej rozpoznawalnych podlaskich przysmaków - warto także wiedzieć, że danie to pochodzi z kuchni białoruskiej. Niezwykle sycące i aromatyczne, możesz przygotować także w domu. W tym artykule znajdziesz tradycyjny przepis.

Rumiana na zewnątrz, wypełniona aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem kaszy i boczku. Zachwyca wyjątkowym smakiem i prostotą - aby przygotować wyborną kiszkę ziemniaczaną według tradycyjnej receptury, potrzebujesz zaledwie kilku składników. 

Kiszka ziemniaczana - podlaski przysmak

Tradycyjna kuchnia podlaska słynie ze swojej prostoty - kulinarne zwyczaje tego regionu często opierają się na łatwych i niedrogich w przygotowaniu daniach z ziemniaka. 

Taka właśnie jest kiszka ziemniaczana, potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Swoim wyglądem przypomina kiełbasę. Przygotowywana jest z tartej, lekko odsączonej masy ziemniaczanej, z dodatkiem kaszy, boczku oraz cebuli i czosnku. Farsz nadziewa się w starannie oczyszczone i wymyte jelito wieprzowe. Następnie piecze się w piekarniku, aż kiszka będzie przybrązowiona i chrupiąca. 

Reklama

Kiedyś - w wersji bez mięsa - kiszka ziemniaczana była lubianym daniem postnym, dziś także dość często gości na stołach, zwłaszcza na Podlasiu.

Kiszka ziemniaczana - oryginalny przepis

Chcesz przygotować kiszkę ziemniaczaną? Nie jest to trudne - wystarczy trzymać się sprawdzonego, oryginalnego przepisu.

Lista składników:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 150 g gotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Boczek pokrój w kostkę, wytapiaj go na patelni. Pokrój w kosteczkę trzy cebule, dodaj do boczku. Smaż aż zarówno mięso jak i cebula będą przyrumienione.

Jedną cebulę zetrzyj na tarce.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do tak powstałej masy również startą na tarce cebulę. Odsącz z nadmiaru płynu, zlej do drugiej miseczki. W misce po wodzie z ziemniaków prawdopodobnie zostanie biała skrobia, przełóż tam masę z ziemniaków i cebuli.

Do masy dodaj ugotowaną na półtwardo kaszę jęczmienną. Następnie dodaj boczek i cebulę z patelni. Dodaj starte ząbki czosnku, pieprz i sól. Całość dokładnie zamieszaj.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj wcześniej oczyszczone jelita - możesz to zrobić np. przy pomocy wyciskarki do kiełbas. Zawiązuj sznurkiem z obu stron.

Przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne, ułóż kiszki. W każdym jelicie zrób kilka dziurek, aby nie popękało. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60 minut. Podczas pieczenia obróć, aby kiszki przypiekły się z obu stron.

Tematycznie możesz przygotować także podlaskie ciasto marcinek. To jedna z najlepszych i najsmaczniejszych wariacji na temat miodownika, jakie możesz przyrządzić.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki