Reklama
Reklama

Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej

Kiszka ziemniaczana to jeden z najbardziej rozpoznawalnych podlaskich przysmaków - warto także wiedzieć, że danie to pochodzi z kuchni białoruskiej. Niezwykle sycące i aromatyczne, możesz przygotować także w domu. W tym artykule znajdziesz tradycyjny przepis.

Rumiana na zewnątrz, wypełniona aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem kaszy i boczku. Zachwyca wyjątkowym smakiem i prostotą - aby przygotować wyborną kiszkę ziemniaczaną według tradycyjnej receptury, potrzebujesz zaledwie kilku składników. 

Kiszka ziemniaczana - podlaski przysmak

Tradycyjna kuchnia podlaska słynie ze swojej prostoty - kulinarne zwyczaje tego regionu często opierają się na łatwych i niedrogich w przygotowaniu daniach z ziemniaka. 

Taka właśnie jest kiszka ziemniaczana, potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Swoim wyglądem przypomina kiełbasę. Przygotowywana jest z tartej, lekko odsączonej masy ziemniaczanej, z dodatkiem kaszy, boczku oraz cebuli i czosnku. Farsz nadziewa się w starannie oczyszczone i wymyte jelito wieprzowe. Następnie piecze się w piekarniku, aż kiszka będzie przybrązowiona i chrupiąca. 

Reklama

Kiedyś - w wersji bez mięsa - kiszka ziemniaczana była lubianym daniem postnym, dziś także dość często gości na stołach, zwłaszcza na Podlasiu.

Kiszka ziemniaczana - oryginalny przepis

Chcesz przygotować kiszkę ziemniaczaną? Nie jest to trudne - wystarczy trzymać się sprawdzonego, oryginalnego przepisu.

Lista składników:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 150 g gotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Boczek pokrój w kostkę, wytapiaj go na patelni. Pokrój w kosteczkę trzy cebule, dodaj do boczku. Smaż aż zarówno mięso jak i cebula będą przyrumienione.

Jedną cebulę zetrzyj na tarce.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do tak powstałej masy również startą na tarce cebulę. Odsącz z nadmiaru płynu, zlej do drugiej miseczki. W misce po wodzie z ziemniaków prawdopodobnie zostanie biała skrobia, przełóż tam masę z ziemniaków i cebuli.

Do masy dodaj ugotowaną na półtwardo kaszę jęczmienną. Następnie dodaj boczek i cebulę z patelni. Dodaj starte ząbki czosnku, pieprz i sól. Całość dokładnie zamieszaj.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj wcześniej oczyszczone jelita - możesz to zrobić np. przy pomocy wyciskarki do kiełbas. Zawiązuj sznurkiem z obu stron.

Przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne, ułóż kiszki. W każdym jelicie zrób kilka dziurek, aby nie popękało. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60 minut. Podczas pieczenia obróć, aby kiszki przypiekły się z obu stron.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo

Najlepszy z serów. Delikatny, kremowy, sycący i zrobisz go w domu

Smażę naleśniki, robię farsz jak do gołąbków. Moja rodzina kłóci się, kto dostanie większą porcję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki