Reklama
Reklama

Pokochali ją Włosi i Amerykanie. Przekonaj się, dlaczego wciąż jest taka popularna

Smażona mozzarella to przekąska podawana na ciepło. Zyskała popularność nie tylko we Włoszech, ale też w Stanach Zjednoczonych. Możesz do niej wybrać swój ulubiony dip, np. czosnkowy albo pomidorowy. Dobrze będzie smakować również z akcentem słodkim, w tym żurawiną.

Smażona mozzarella - popularna w USA i Włoszech

Mozzarella sticks, czyli paluszki przyrządzone z włoskiego sera mozzarella, to przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych. Z kolei mozzarella fritta, czyli smażona mozzarella, to potrawa popularna w okolicach Neapolu. W obu przypadkach chodzi o kawałki sera smażone na głębokim oleju

Z zewnątrz cechują się złocistą, chrupiącą panierką, a w środku kryją ciągnący się, roztopiony ser. Smażoną mozzarellę serwuje się najczęściej na imprezach lub wieczorach filmowych (jako alternatywę dla popcornu czy nachosów). Świetnie komponuje się z różnymi sosami, np. czosnkowym czy pomidorowym (jak podawane są we Włoszech). Z kolei w USA chętnie zajada się je z sosem ranch, czyli pikantnym, kremowym dressingiem na bazie maślanki lub jogurtu, majonezu, soli, pieprzu, cebuli, czosnku, ziół (szczypiorka i koperku). 

Reklama

Smażona mozzarella - przepis

Składniki:

  • 300 g mozzarelli, 
  • 40 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 60 g bułki tartej lub panko, 
  • odrobina ziół prowansalskich, 
  • 60 g mąki pszennej. 

Sposób wykonania:

Pokrój mozzarellę w małe kawałki. Jeśli korzystasz z sera w zalewie, dokładnie odsącz go z jednej i z drugiej strony ręcznikiem papierowym.  

Przygotuj trzy półmiski. Do jednej wbij jajko, wlej mleko, wsyp odrobinę ziół prowansalskich i połącz całość energicznie widelcem. Do drugiej wsyp mąkę pszenną, a do trzeciej bułkę tartą lub panko. 

Każdy kawałek sera obtocz najpierw w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Powtórz tę czynność. Podwójne panierowanie jest bardzo ważne, aby uzyskać chrupiącą warstwę, a ser nie rozpłynął się w trakcie smażenia. 

Rozgrzej olej na patelni i smaż mozzarellę z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Perska sałatka z ogórka zielonego i włoskich orzechów. W sam raz, gdy dbasz o linię

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki

Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | kuchnia włoska | przekąski