Reklama
Reklama

Pokochali ją Włosi i Amerykanie. Przekonaj się, dlaczego wciąż jest taka popularna

Smażona mozzarella to przekąska podawana na ciepło. Zyskała popularność nie tylko we Włoszech, ale też w Stanach Zjednoczonych. Możesz do niej wybrać swój ulubiony dip, np. czosnkowy albo pomidorowy. Dobrze będzie smakować również z akcentem słodkim, w tym żurawiną.

Smażona mozzarella - popularna w USA i Włoszech

Mozzarella sticks, czyli paluszki przyrządzone z włoskiego sera mozzarella, to przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych. Z kolei mozzarella fritta, czyli smażona mozzarella, to potrawa popularna w okolicach Neapolu. W obu przypadkach chodzi o kawałki sera smażone na głębokim oleju

Z zewnątrz cechują się złocistą, chrupiącą panierką, a w środku kryją ciągnący się, roztopiony ser. Smażoną mozzarellę serwuje się najczęściej na imprezach lub wieczorach filmowych (jako alternatywę dla popcornu czy nachosów). Świetnie komponuje się z różnymi sosami, np. czosnkowym czy pomidorowym (jak podawane są we Włoszech). Z kolei w USA chętnie zajada się je z sosem ranch, czyli pikantnym, kremowym dressingiem na bazie maślanki lub jogurtu, majonezu, soli, pieprzu, cebuli, czosnku, ziół (szczypiorka i koperku). 

Reklama

Smażona mozzarella - przepis

Składniki:

  • 300 g mozzarelli, 
  • 40 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 60 g bułki tartej lub panko, 
  • odrobina ziół prowansalskich, 
  • 60 g mąki pszennej. 

Sposób wykonania:

Pokrój mozzarellę w małe kawałki. Jeśli korzystasz z sera w zalewie, dokładnie odsącz go z jednej i z drugiej strony ręcznikiem papierowym.  

Przygotuj trzy półmiski. Do jednej wbij jajko, wlej mleko, wsyp odrobinę ziół prowansalskich i połącz całość energicznie widelcem. Do drugiej wsyp mąkę pszenną, a do trzeciej bułkę tartą lub panko. 

Każdy kawałek sera obtocz najpierw w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Powtórz tę czynność. Podwójne panierowanie jest bardzo ważne, aby uzyskać chrupiącą warstwę, a ser nie rozpłynął się w trakcie smażenia. 

Rozgrzej olej na patelni i smaż mozzarellę z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne

Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet

To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | kuchnia włoska | przekąski