Reklama
Reklama

Połączenie dwóch lubianych ciast. Linoskoczek robi furorę na imprezach

Sernik czy ciasto czekoladowe? Jeśli stajesz czasem przed takim dylematem, wypróbuj przepis na sernik Linoskoczek, który stanowi znakomity balans pomiędzy tymi dwiema opcjami. To wspaniały deser do popołudniowej kawy lub na rodzinną uroczystość.

Połączenie kremowej warstwy twarogowej z lekką czekoladową masą jest po prostu obłędne. Polewa, również czekoladowa, dodaje smaku i przyjemnej konsystencji deserowi. Sernik Linoskoczek dosłownie rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak prosto go przygotować.

Sernik Linoskoczek - przepis

Aby przygotować ten wyjątkowy wypiek, będziesz musiał najpierw kupić odpowiednie składniki. Listę potrzebnych produktów znajdziesz poniżej. Twoim zadaniem będzie zrobienie ciasta na spód oraz przygotowanie masy serowo-czekoladowej. Na końcu zrobisz też aksamitną polewę. 

Składniki:

Składniki na spód: 

  • 300 g mąki 
  • 150 g zimnego masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 

Składniki na masę twarogową: 

  • kilogram mielonego twarogu sernikowego 
  • 6 jajek 
  • 200 g cukru  
  • 50 g masła 
  • 50 g gorzkiej czekolady  
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 

Składniki na polewę: 

  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 60 g masła 

Sposób wykonania:

Połącz na stolnicy wszystkie składniki na kruchy spód (masło pokrój w kostkę). Przesiekaj nożem i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach około 25 x 30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz ciasto przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika. 

Roztop w dwóch osobnych naczyniach masło i czekoladę. Mają być płynne, ale nie gorące. Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Połącz ją z budyniem i skórką otartą z cytryny. Zmiksuj z twarogiem na gładką masę. Podziel masę na pół. Jedną wymieszaj z masłem, a drugą - z czekoladą. Ubij pianę z białek. Podziel ją na pół i delikatnie wmieszaj do obu części masy twarogowej. 

Przelej do formy masę twarogową bez czekolady i wyrównaj jej powierzchnię. Ostrożnie, po łyżce, przełóż na nią masę twarogową z czekoladą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. piecz przez około 60 minut. Pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 

Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy wystygnie, rozprowadź ją na powierzchni sernika. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Jaki ser na sernik wybrać?

Dużo osób powie, że sernik z twarogiem z wiaderka nie może się udać. Oczywiście - sekretem udanego sernika jest dobrze dobrany ser. Wśród kluczowych czynników, które zdecydują o efekcie, wymienić można sposób jego zmielenia, a także kremową, gładką konsystencję. 

Jaki ser na sernik wybrać? Najlepiej kupić świeży półtłusty lub tłusty twaróg, który zmielisz w domu co najmniej trzykrotnie. Tak, aby uzyskać aksamitną masę bez żadnych grudek. 

Jeśli nie masz maszynki do mielenia w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby posłużyć się gotowym twarogiem w wiaderku. Trzeba jednak uważać, bo każdy sklepowy twaróg smakuje inaczej, w zależności od producenta. Zwróć uwagę na skład półproduktu i wybierz ten o najwyżej jakości. 

Źródło: terazgotuje.pl, wszystkiegoslodkiego.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | ser