Reklama
Reklama

Połączenie owoców, które nie dziwi, ale zaskakuje. Tego lata zrób dżem truskawkowo-bananowy

Lato to wspaniały czas na robienie domowych przetworów. Gdy otworzysz je zimą, dostarczysz organizmowi potężną dawkę witamin i minerałów. Nie mówiąc już o tym, że będziesz mieć pod ręką owoce, które są niedostępne zimową porą. Jednym z najprostszych i najpyszniejszych przepisów jest ten na dżem truskawkowo-bananowy.

Chcesz zamknąć smaki lata w słoiczku? Nic trudnego! Przygotuj dżem truskawkowo-bananowy z naszego przepisu. Ciesz się aromatem sezonowych owoców w środku jesieni i zimy. Choć to połączenie smaków częściej spotykane jest w letnich koktajlach, świetnie sprawdzi się też w przetworach - przekonaj się.

Jak zrobić dżem truskawkowo-bananowy?

Z naszego przepisu uzyskasz 3 słoiki o pojemności ok. 400 g.  

Składniki:

  • kilogram truskawek, 
  • 350 g cukru, 
  • 2 duże banany lub 3 mniejsze, 
  • sok i skórka z połowy cytryny, 
  • 30 g środka żelującego do konfitur.  

Sposób wykonania:

Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój owoce na 4 części. Banana pokrój w drobną kostkę. Owoce umieść w garnku. Dosyp cukier oraz środek żelujący. Gotuj chwilę do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce.  

Następnie dodaj skórkę i sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Konfiturę przełóż do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręć i pasteryzuj 15 minut. 

Z czym jeść dżem truskawkowo-bananowy?

Co oczywiste, dżem truskawkowo-bananowy idealnie sprawdzi się na kanapkę czy do słodkiej chałki lub croissanta. Możesz też jednak użyć go jako dodatku do owsianki, naleśników czy gofrów. Przygotowujesz sałatkę owocową lub puchar lodowy? Tutaj również łyżeczka dżemu nie zaszkodzi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dodatki | owoce