Połączenie tych owoców zniewala. Słodko-kwaśny duet idealny
Ciasto z rabarbarem i truskawkami to niezwykle pyszny pomysł na letni deser pełen owoców. Truskawki i rabarbar świetnie się ze sobą łączą, tworząc słodko-kwaskowaty duet idealny. Warto się o tym przekonać.
Z pewnością nie raz robiłaś ciasto z truskawkami lub z rabarbarem, ale czy próbowałaś połączyć oba te owoce? Smak jest nie do opisania. Aby zrozumieć tę słodko-kwaśną perfekcję, trzeba spróbować. Ten przepis ci w tym pomoże. To najlepsze ciasto z rabarbarem i truskawkami, jakie robiłam.
- 400 g mąki pszennej,
- 325 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka białego octu,
- 9 łyżek lodowatej wody.
Wypełnienie:
- 600 g rabarbaru,
- 500 g świeżych truskawek,
- ¼ łyżeczki soli,
- 300 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka grubego cukru.
Przygotuj nadzienie.
Rabarbar i truskawki umyj oraz posiekaj w dość grube kawałki. Przełóż je do durszlaka i posyp cukrem i solą. Wymieszaj. Pod durszlak podstaw garnek, w którym zbierze się sok. Pozostaw na ok. 15 minut.
Dodaj mąkę kukurydzianą do miski i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto.
Mąkę i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj całość rękoma. Utrzyj całość do uzyskania konsystencji piasku.
Dodaj ocet i wodę. Delikatnie wymieszaj całość i uformuj kulę, a następnie dysk. Pokrój go na 2 części i każdy z nich uformuj w dysk. Połóż je jeden na drugi, a następnie ściśnij i zawiń w folię. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Wyjmij ciasto z lodówki i odłóż na ok. 10 minut do lekkiego zmiękczenia. Jeden z krążków rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.
Wysoką formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Przełóż do niej rozwałkowany placek i dociśnij. Brzegi podnieś i także je dociśnij.
Do wnętrza włóż mieszankę owoców. Formę wstaw do lodówki, a drugi placek rozwałkuj na placek o grubości także ok. 0,5 cm. Pokrój je na paski.
Połóż paski na wierzchu owoców, tworząc kratownicę. Dociśnij brzegi obu placków i odetnij nadmiar ciasta.
Jajko rozbełtaj. Posmaruj nim wierzch ciasta i posyp grubym cukrem. Wytnij na wierzchu kilka otworów, przez które będzie uciekać para wodna.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Skórka powinna być zarumieniona. W przypadku zbyt szybkiego zrumieniania wierzchu, przykryj ciasto folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Deser podawaj po udekorowaniu świeżymi owocami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowa sałatka do dań z grilla. Idealny przepis na rodzinną imprezę
Orzeźwiające ciasto lodowe. Mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach
Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie