Reklama
Reklama

Połączenie tych owoców zniewala. Słodko-kwaśny duet idealny

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to niezwykle pyszny pomysł na letni deser pełen owoców. Truskawki i rabarbar świetnie się ze sobą łączą, tworząc słodko-kwaskowaty duet idealny. Warto się o tym przekonać.

Z pewnością nie raz robiłaś ciasto z truskawkami lub z rabarbarem, ale czy próbowałaś połączyć oba te owoce? Smak jest nie do opisania. Aby zrozumieć tę słodko-kwaśną perfekcję, trzeba spróbować. Ten przepis ci w tym pomoże. To najlepsze ciasto z rabarbarem i truskawkami, jakie robiłam.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - lista składników

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 325 g zimnego masła, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżka białego octu, 
  • 9 łyżek lodowatej wody. 

Wypełnienie: 

  • 600 g rabarbaru, 
  • 500 g świeżych truskawek, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 300 g cukru, 
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka grubego cukru. 

Sprawdź także: Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy

Reklama

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - przepis

Przygotuj nadzienie. 

Rabarbar i truskawki umyj oraz posiekaj w dość grube kawałki. Przełóż je do durszlaka i posyp cukrem i solą. Wymieszaj. Pod durszlak podstaw garnek, w którym zbierze się sok. Pozostaw na ok. 15 minut. 

Dodaj mąkę kukurydzianą do miski i dokładnie wymieszaj. 

Przygotuj ciasto. 

Mąkę i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj całość rękoma. Utrzyj całość do uzyskania konsystencji piasku.  

Dodaj ocet i wodę. Delikatnie wymieszaj całość i uformuj kulę, a następnie dysk. Pokrój go na 2 części i każdy z nich uformuj w dysk. Połóż je jeden na drugi, a następnie ściśnij i zawiń w folię. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. 

Wyjmij ciasto z lodówki i odłóż na ok. 10 minut do lekkiego zmiękczenia. Jeden z krążków rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. 

Wysoką formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Przełóż do niej rozwałkowany placek i dociśnij. Brzegi podnieś i także je dociśnij. 

Do wnętrza włóż mieszankę owoców. Formę wstaw do lodówki, a drugi placek rozwałkuj na placek o grubości także ok. 0,5 cm. Pokrój je na paski. 

Połóż paski na wierzchu owoców, tworząc kratownicę. Dociśnij brzegi obu placków i odetnij nadmiar ciasta. 

Jajko rozbełtaj. Posmaruj nim wierzch ciasta i posyp grubym cukrem. Wytnij na wierzchu kilka otworów, przez które będzie uciekać para wodna. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Skórka powinna być zarumieniona. W przypadku zbyt szybkiego zrumieniania wierzchu, przykryj ciasto folią aluminiową i kontynuuj pieczenie. 

Ciasto z rabarbarem i truskawkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. 

Deser podawaj po udekorowaniu świeżymi owocami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowa sałatka do dań z grilla. Idealny przepis na rodzinną imprezę

Orzeźwiające ciasto lodowe. Mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach

Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery