Reklama
Reklama

Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim

Przygotowanie zdrowego dania, które dostarczy ci porządnej porcji białka, wcale nie musi być trudne. Wypróbuj przepis na sałatkę z serkiem wiejskim. To zdrowa i dietetyczna propozycja na śniadanie lub obiad. Przepis jest banalnie prosty, będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje to połączenie składników.

Sałatka z serkiem wiejskim to prawdziwy hit wśród lekkich, świeżych dań, które łączą prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem. Idealna na każdą porę roku, sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, lunch, jak i dodatek do wieczornej kolacji. Jej wyjątkowość tkwi nie tylko w składnikach, ale także w harmonijnym połączeniu tekstur i kolorów, delikatny serek wiejski kontrastuje z chrupiącymi kawałkami warzyw, a zioła dodają jej świeżości i aromatu. Dzięki serkowi wiejskiemu, który jest bogatym źródłem białka, sałatka ma wiele wartości odżywczych i jest idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Pomidory o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku wnoszą do dania nutę rześkości, podczas gdy ogórek szklarniowy - lekkości. Co więcej, przepis możesz łatwo modyfikować, dodając ulubione dodatki, jak oliwki, kawałki papryki czy garść rukoli. 

Reklama

Sprawdź także: Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz

Przepis na sałatkę z serkiem wiejskim 

Do przygotowania tego przepisu, potrzebujesz jedynie: 

  • 300 g serka wiejskiego, 
  • 150 g pomidorów, 
  • 150 g ogórka szklarniowego,
  • 1 garść koperku,
  • 1 garść szczypiorku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
  • Najlepiej podawaj z pieczywem pełnoziarnistym. 

Jak zrobić sałatkę z serkiem wiejskim? 

Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Jeśli mają bardzo twardą skórkę, sparz je wcześniej i obierz. Nadmiar płynu odciśnij delikatnie ręką. 

Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. 

Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce sałatkowej. 

Sałatkę z serkiem wiejskim wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. 

Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać

Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem

Zrobisz z łatwo dostępnych składników. Sałatka na grilla gotowa w 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | sałatki