Reklama
Reklama

Pomysł na szybki obiad w meksykańskim stylu. Zrób tortille z kurczakiem

Lubisz fast-foody, ale starasz się odżywiać zdrowo? Świetnym kompromisem będzie przygotowanie tortilli z kurczakiem. Soczyste mięso, spora porcja świeżych warzyw, wyrazisty sos i chrupiący placek. Taki obiad nie tylko będzie pyszny i sycący, ale i dostarczy ci sporo cennych składników odżywczych.

 

Tortille słusznie kojarzą się z kuchnią meksykańską i ostrym, mięsnym sosem z obowiązkowym dodatkiem czerwonej fasoli. Można wypełnić je jednak każdego typu farszem. Smakowite są na przykład tortille z kurczakiem w sosie pomidorowym.  

 Przepis na tortille z kurczakiem

Przygotowanie tego dania jest banalnie proste, zrobisz je z produktów, które prawdopodobnie masz w domu. Warto także eksperymentować z różnymi warzywami i dodatkami. Oprócz zaproponowanych niżej składników, możesz dorzucić również zielonego ogórka, paprykę, kukurydzę, czy ulubiony ser. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. 

Składniki na farsz: 

  • około 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1 cebula, 
  • 200 g pomidorków koktajlowych, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • 30 g rukoli, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • olej roślinny (do smażenia), 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Składniki na ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej (+ do podsypania stolnicy), 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 15 g miękkiego masła,
  • 10 g smalcu, 
  • około 100 ml gorącej wody.

Jak zrobić tortille z kurczakiem? 

Pokrój cebule w kosteczkę. Oczyść filet z kurczaka i posiekaj dość drobno. Podsmaż cebulę na oleju, a gry się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka. Smaż przez kilka minut, doprawiając mięso odrobiną soli i obiema paprykami.  

Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj oregano. Duś mięso przez kilkanaście minut, aż sos się zredukuje. Pod koniec dodaj do sosu przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Połącz w misce wszystkie składniki na tortille (oprócz wody). Wymieszaj i zacznij zagniatać dłonią ciasto, stopniowo dolewając wodę - do chwil, aż uzyskasz gładkie, lekko kleiste ciasto. Podziel je na 4 części, uformuj z nich kulki i odłóż na 20 minut pod przykryciem wilgotnej ściereczki. 

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj po kolei każdą kulkę ciasta na cienki placek. Obsmaż na suchej patelni -  niecałą minutę po każdej ze stron. Powstające na tortillach bąble dociskaj do patelni łopatką.  

Na każdą z tortilli nałóż porcję sosu i trochę rukoli. Zawiń w rulon. Podawaj gorące. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe