Reklama
Reklama

Pomysł na zdrowy deser na piątek. ​Pieczone jabłka à la sernik

Desery mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Doskonałym przykładem są proste, a jednocześnie niezwykle pyszne pieczone jabłka à la sernik. Idealnie sprawdzą się na początku jesieni, kiedy mamy ochotę na rozgrzewający smakołyk pachnący cynamonem.

Pieczone jabłka à la sernik świetnie smakują na ciepło, a także po ostygnięciu. To efektowny deser, który spodoba się wszystkim miłośnikom zarówno szarlotki, jak i sernika. Do ich przygotowania oprócz jabłek, będziesz potrzebować również twarogu, oraz kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Taki deser będzie dobrym wyborem w szczególności, kiedy chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, albo jeśli po prostu dbasz o to, aby jeść zdrowo. 

Sprawdź także: Do tortów i biszkoptowych ciast. Smaczny i prosty krem krówkowy

Reklama

Przepis na pieczone jabłka à la sernik

Do przygotowania tego deseru, będziesz potrzebować: 

  • 6 dużych jabłek 
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 30 g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 
  • porządna szczypta cynamonu.

Jeśli chcesz zrobić wersję na bogato, gotowe pieczone jabłka podaj z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

Jak zrobić pieczone jabłka à la sernik?

Jabłka umyj, nie obieraj ich. Odetnij wierzch z każdego z nich. Wydrąż gniazda nasienne dość głęboko, żeby zrobić miejsce na nadzienie. Nie pozbywaj się jednak zbyt dużej ilości miąższu. 

Teraz zrób masę serową. Twaróg dobrze zmiel albo zblenduj. Mogą być widoczne grudki. Utrzyj go z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodaj śmietanę słodką i budyń w proszku. Wymieszaj. 

Jabłka posyp cynamonem. Gotową masę wyłóż do środka owoców. Przykryj je odkrojonymi częściami. Zawiń każde jabłko w folię aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wstaw całość ułożoną na blaszce do pieczenia. Pieczone jabłka à la sernik będą gotowe po około 25-30 minutach. 

Zobacz też:

Zrobiłam na imieniny mamy, wszystkie ciotki dzwoniły później po przepis. Ciasto na tropikalną nutę

Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia

Podczas smażenia pochłania mniej tłuszczu, chrupie aż miło. Możesz zrobić w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery