Popękane ciasteczka cytrynowe. Pyszny deser do popołudniowej herbaty
Popękane ciasteczka cytrynowe to świetne połączenie słodkich smaków i kwasowości. Idealnie orzeźwiają o każdej porze roku, a do tego pięknie wyglądają. Warto zamaczać lub popijać je ulubioną herbatą - wtedy smakują jeszcze pyszniej.
Gdy masz ochotę na małą przekąskę lub chcesz podarować bliskiej osobie słodki upominek, to przepis na popękane ciasteczka cytrynowe sprawdzi się idealnie. Słodycze są proste do zrobienia i nadają się idealnie do popołudniowej herbaty. Jeśli przygotujesz większą porcję, schowaj je w metalowym pojemniku, aby zachowały świeżość. Taki deser idealnie łączy kwaskowość cytrusów ze słodyczą cukru pudru. Przekonaj się, jak szybko powstają te apetyczne ciasteczka.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 170 g masła,
- jajko,
- ok. 50 ml soku z cytryny,
- łyżka skórki startej z cytryny,
- łyżeczka mąki kukurydzianej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- odrobina soli,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Do obtoczenia:
- 100 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz sól.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, aż zrobi się jasna i puszysta masa. Dodaj jajko, sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj dalej na wysokich obrotach przez około minutę. Masa może wydawać się zwarzona, ale nie przejmuj się tym.
Dodaj produkty sypkie do przygotowanej masy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Konsystencja powinna być gęsta i lepka.
Przykryj ciasto i odstaw je do zamrażalnika na pół godziny. Powinno być na tyle twarde, aby łatwo było uformować kształt ciasteczek.
Z ciasta uformuj kulki, delikatnie spłaszcz je dłonią, obtocz je w cukrze pudrze i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ponownie obtocz w cukrze pudrze.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż ciasteczka. Piecz około 15 minut, aż zrobią się delikatnie złote na zewnątrz. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu
Szkoda, że zapomnieliśmy o tej zupie. Nasze prababcie gotowały częściej niż rosół
Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali