Reklama
Reklama

Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem

Ze schabu zwykle przygotowujemy kotlety schabowe, a to ogromny błąd. To pyszne mięso można przygotować na wiele różnych sposobów i nie powinniśmy się ograniczać tylko do jednego z nich. Ten przepis stał się moim daniem popisowym, gdy chcę zrobić wrażenie. Roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem robi robotę.

Jeśli chodzi o nietypowe farsze, to schab zwykle nadziewa się śliwką, ale ja postawiłam złamać ten schemat. Do tego mięsa niebywale pasują także jabłka. Roladki z nimi to prawdziwy hit.

Sprawdź także: Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią

Roladki schabowe z boczkiem i jabłkami

Roladki schabowe z boczkiem i jabłkami to danie rozpływające się w ustach. Połączenie smaków jest dosyć oryginalne, ale świetnie się ze sobą komponuje i tworzy spójną całość. Jabłka i boczek dodają mięsu przyjemnej soczystości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, musisz tego wypróbować. 

Reklama

Składniki:

  • 8 kotletów ze schabu,
  • 500 g boczku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 5 średnich jabłek,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz.

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć je na zimną patelnię. Mięso podsmażaj, aż wytopi się większość tłuszczu, a skwarki zrobią się chrupiące. Ściągnij je z patelni przy użyciu łyżki cedzakowej i przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Około 2 łyżki wytopionego tłuszczu odlej na później, resztę wylej.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Na ciepłym tłuszczu podsmażaj posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj jabłka, cukier i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Jabłka przez ten czas powinny zrobić się miękkie, a jeśli tak nie będzie, należy nieco wydłużyć czas smażenia. Zawartość patelni wymieszaj z posiekaną pietruszką i boczkiem. Całość odstaw do wystudzenia i odłóż 1 szklankę farszu do nadziewania mięsa. 

Każdego kotleta rozbij tłuczkiem na cienko i przypraw z obu stron solą i pieprzem. Na środek każdego z nich nałóż po plastrze sera i po 2 łyżki farszu. Roladki zawiń od strony krótkiego boku, a końce zabezpiecz wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej olej, który został po smażeniu boczku, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Roladki podsmaż na ciepłym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Gotowe roladki schabowe z jabłkami podawaj zaraz po przygotowaniu z dodatkiem pozostałej mieszanki na bazie jabłek i boczku.

Z czym podawać roladki schabowe?

Roladki schabowe z jabłkami należy podawać z pozostałym farszem. Jeszcze większa ilość owocu odświeży całość. Do tego świetnie sprawdzi się dodatek gotowanych ziemniaków lub aksamitnego ziemniaczanego puree. Tak samo jak w przypadku każdego dania głównego, przyda się porcja warzyw. Najlepiej wkomponuje się tu surówka z kapusty.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach

Lepsza od jarzynowej. Sałatka siostry Anastazji to hit na moich imprezach

Austriacki gulasz według przedwojennego przepisu. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne