Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem
Ze schabu zwykle przygotowujemy kotlety schabowe, a to ogromny błąd. To pyszne mięso można przygotować na wiele różnych sposobów i nie powinniśmy się ograniczać tylko do jednego z nich. Ten przepis stał się moim daniem popisowym, gdy chcę zrobić wrażenie. Roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem robi robotę.
Jeśli chodzi o nietypowe farsze, to schab zwykle nadziewa się śliwką, ale ja postawiłam złamać ten schemat. Do tego mięsa niebywale pasują także jabłka. Roladki z nimi to prawdziwy hit.
Sprawdź także: Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią
Roladki schabowe z boczkiem i jabłkami to danie rozpływające się w ustach. Połączenie smaków jest dosyć oryginalne, ale świetnie się ze sobą komponuje i tworzy spójną całość. Jabłka i boczek dodają mięsu przyjemnej soczystości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, musisz tego wypróbować.
Składniki:
- 8 kotletów ze schabu,
- 500 g boczku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli,
- 5 średnich jabłek,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- sól,
- pieprz.
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć je na zimną patelnię. Mięso podsmażaj, aż wytopi się większość tłuszczu, a skwarki zrobią się chrupiące. Ściągnij je z patelni przy użyciu łyżki cedzakowej i przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Około 2 łyżki wytopionego tłuszczu odlej na później, resztę wylej.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Na ciepłym tłuszczu podsmażaj posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj jabłka, cukier i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Jabłka przez ten czas powinny zrobić się miękkie, a jeśli tak nie będzie, należy nieco wydłużyć czas smażenia. Zawartość patelni wymieszaj z posiekaną pietruszką i boczkiem. Całość odstaw do wystudzenia i odłóż 1 szklankę farszu do nadziewania mięsa.
Każdego kotleta rozbij tłuczkiem na cienko i przypraw z obu stron solą i pieprzem. Na środek każdego z nich nałóż po plastrze sera i po 2 łyżki farszu. Roladki zawiń od strony krótkiego boku, a końce zabezpiecz wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej, który został po smażeniu boczku, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Roladki podsmaż na ciepłym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Gotowe roladki schabowe z jabłkami podawaj zaraz po przygotowaniu z dodatkiem pozostałej mieszanki na bazie jabłek i boczku.
Roladki schabowe z jabłkami należy podawać z pozostałym farszem. Jeszcze większa ilość owocu odświeży całość. Do tego świetnie sprawdzi się dodatek gotowanych ziemniaków lub aksamitnego ziemniaczanego puree. Tak samo jak w przypadku każdego dania głównego, przyda się porcja warzyw. Najlepiej wkomponuje się tu surówka z kapusty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych