-->
Reklama
Reklama

Pradziadek naszego schabowego. Mięso po usmażeniu jest naprawdę soczyste

Kotlety mediolańskie są klasykiem kuchni włoskiej. To delikatne, cienko rozbite plastry mięsa cielęcego, panierowane i smażone na złocisty kolor. Ich sekret tkwi w prostocie - obtoczone jajkiem i bułką tartą mięso, po usmażeniu, pozostaje soczyste i aromatyczne. To danie na elegancki obiad lub rodzinny posiłek.

Kotlet mediolański - pradziadek schabowego

Kotlet mediolański (cotoletta alla milanese) to włoski kuzyn, a właściwie pradziad polskiego kotleta schabowego. Jest starszy od słynnego sznycla wiedeńskiego, który stał się protoplastą rodzimych schaboszczaków. Historia tego dania jest długa i pełna nieścisłości - jak zwykle w takich przypadkach bywa - prawa do wynalazku rości sobie wiele narodów. Bez względu na korzenie kotleta, który stał się szerzej znany dzięki Włochom, w oryginalnym przepisie znajdziesz nieco różnic w stosunku do tego, jaki stosujemy na co dzień, przyrządzając schabowe. Przekonaj się, że te detale mają spory wpływ na walory dania.

Reklama

Kotlet mediolański - przepis

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęcego antrykotu (4 x około 200 g), 
  • 2 jajka, 
  • bułka tarta (około 200 g),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 200 g masła klarowanego (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Lekko rozbij kotlety tłuczkiem przez arkusz folii spożywczej (w niektórych przepisach na kotlet mediolański pomija się ten krok). 

Rozkłóć jajka z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Po kolei zanurzaj kotlety w jajkach, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę panierki, powtórz te czynności dwukrotnie. Odłóż opanierowane kotlety na kilkanaście minut. 

Rozgrzej na średniej mocy palnika patelnię i roztop na niej masło klarowane. Musi być go sporo, by opływało kotlety.  

Usmaż kotlety partiami (po 2 sztuki) na złocisty kolor. Obracaj je co pewien czas - tak, aby w sumie smażyły się przez około 2-3 minuty po każdej ze stron.  

Usmażone kotlety mediolańskie odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką z buraków. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody

Kawa z aromatycznym dodatkiem stopuje apetyt. Wystarczy szczypta, by minął ból głowy i stres

Proste ciasto do kawy i herbaty. Żabie Oczko skrywa waniliową rozkosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | cielęcina | kuchnia włoska