Reklama
Reklama

Prawdziwa domowa lemoniada. Gasi pragnienie raz-dwa

W gorący, letni dzień nie ma nic lepszego niż zimna lemoniada. Orzeźwiający napój nie tylko ochłodzi, ukoi pragnienie, ale także nawodni organizm. Zapomnij jednak o sklepowych, gotowych napojach. Ten przepis na domową lemoniadę odmieni twoje życie. Smakuje jak z najlepszej restauracji.

Wydaje się, że przygotowanie lemoniady jest wyjątkowo proste. W końcu wystarczy mieć tylko cytryny i wodę. Niestety rzeczywistość okazuje się inna, gdy już ją zrobimy. Nieważne, jak byśmy próbowali, nigdy nie wychodzi tak dobra, jak w knajpie czy restauracji. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach.

Czy lemoniada jest zdrowa? Tak wpływa na organizm

Tradycyjnie lemoniada to połączenie cytryn, wody, substancji słodzącej i opcjonalnie ziół. Zdrowotne właściwości takiego miksu może zaburzać jedynie dodatek cukru. Warto więc go zamienić na miód, który dodany do chłodnego napoju nada kolejnych korzyści dla zdrowia. 

Lemoniada jest zdrowa ze względu na dodatek świeżych cytryn. One obfitują w witaminę C, która jest przeciwutleniaczem. Napój spowolni procesy przedwczesnego starzenia. Zniweluje działanie wolnych rodników, chroniąc organizm przed rozwojem wielu chorób.

Picie lemoniady pozytywnie wpłynie na procesy trawienne poprzez zwiększenie produkcji enzymów trawiennych. Usprawni perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i wymiatając złogi czy toksyny. Ułatwi zrzucanie wagi i spalanie tłuszczu.

Lemoniada ma także właściwości zdrowotne dla układu nerwowego. Regularne picie jej może obniżyć poziom stresu, podnieść nastrój i zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych. Poprawi zdolności poznawcze i pamięć.

Dodatkowo lemoniada zadziała na organizm przeciwzapalnie. Wzmocni odporność i pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowań czy rozwoju wszelkich stanów zapalnych. Dawka witamin nawodni i napełni energią.

Przepis na lemoniadę. Wychodzi jak z drogiej restauracji

Lemoniada nigdy nie wychodziła mi taka, jak chciałam, dopóki nie trafiłam na ten przepis. Ten orzeźwiający napój jest idealny. Już nawet nie myślę o kupowaniu zimnych napojów w sklepie. To hit każdej imprezy, a koleżanki pytają o przepis.

Składniki:

  • 4 duże, soczyste cytryny
  • 2 litry wody gazowanej
  • 3 łyżki miodu
  • garść liści świeżej mięty
  • lód.

Wyciśnij sok z trzech cytryn, zwracając uwagę, żeby nie znalazły się w nim żadne pestki. Ostatnią cytrynę obierz ze skóry i pokrój w grube plastry. Do kubka wlej 200 ml wody, dodaj miód i całość mieszaj, aż składniki połączą się.

Do dużego dzbanka wrzuć część umytej mięty. Nakryj ją warstwą lodu i wrzuć pozostałą miętę. Teraz wlej sok cytrynowy, syrop miodowy oraz pozostałą wodę. Całość wymieszaj, a na koniec dorzuć pokrojoną w plastry cytrynę.

Tak przygotowaną lemoniadę podawaj świeżo po zrobieniu. Na górę dzbanka możesz dodać mrożone owoce takie jak np. maliny, truskawki czy jagody, które nadadzą nie tylko aspektu wizualnego, ale też ciekawego smaku.

Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje