Prawdziwa eksplozja smaku, dzieci i dorośli będą się zajadać. Prosty przepis na bardzo czekoladowe ciastka
Masz dziś ochotę na bardzo czekoladowe ciastka? Co powiesz na takie z półpłynnym nadzieniem z ulubionego kremu orzechowo-czekoladowego? Są tak pyszne, że to aż nie do wiary. Każdy miłośnik czekoladowych słodkości będzie wniebowzięty.
Bardzo czekoladowe ciastka to doskonała propozycja na szybki deser dla całej rodziny - idealnie pasują do kawy czy herbaty. Mają bardzo intensywny smak, dlatego to nasza propozycja na weekend albo wtedy, gdy spodziewasz się gości. Robione raz na jakiś czas, zawsze zachwycają.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- 230 g miękkiego masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 100 g białego cukru,
- 2 jajka (rozmiar L),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- 200 g kremu orzechowo-czekoladowego.
Wyłóż folią spożywczą duży talerz lub deskę. Nałóż 20 porcji kremu orzechowo-czekoladowego, formując go w krążki. Włóż do zamrażarki.
Wymieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnym naczyniu utrzyj masło na puch (mikserem na wysokich obrotach). Dodaj do niego oba cukry i ucieraj dalej. Po kilku minutach dodaj jajka, a następnie ekstrakt waniliowy. Miksuj do połączenia składników.
Do masy partiami dodaj produkty sypkie, miksując całość mikserem na niskich obrotach. Podziel ciasto na 20 jednakowych porcji i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny. Każdą porcję schłodzonego ciasta podziel na pół. Spłaszcz oba kawałki i włóż pomiędzy nie krążek zamrożonego kremu. Zalep go szczelnie ciastem. Tak przygotowane ciasteczka wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i rozłóż na niej schłodzone ciasteczka (lub ich pierwszą partię, jeśli nie zmieszczą się wszystkie na raz).
Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka na kwadrans na blasze, po czym przenieś do całkowitego wystudzenia na kratkę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu
Nie czekam na Wielkanoc. Czarna babka ma tak niepowtarzalny smak, że robią ją regularnie