Reklama
Reklama

Prawdziwy poskramiacz głodu. Wykorzystaj resztki z poprzedniego obiadu

Kotlety ryżowe mogą kojarzyć się z włoskimi arancini. W końcu sycylijska przekąska też przyrządzana jest z ryżu w panierce. W tym wydaniu nie jest to jednak przystawka, a pełnoprawny obiad i to jeszcze w stylu zero waste.

Przygotowanie kotletów ryżowych jest wspaniałym sposobem na wykorzystania resztek. Taka potrawa to idealny obiad, który można podawać wraz z ulubionym sosem albo pieczywem. 

Jak zrobić kotlety ryżowe?

Składniki:

  • 200 g ryżu białego 
  • 50 g groszku konserwowego 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • cebula 
  • ząbek czosnku 
  • jajka 
  • łyżka bułki tartej + do obtoczenia 
  • pół łyżeczki natki pietruszki 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia. 

W dużej misce połącz ugotowany ryż, startą marchewkę, pietruszkę, groszek konserwowy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki oraz paprykę słodką. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. 

Z przygotowanej masy formuj kotlety ryżowe o średnicy około 7-8 cm. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu z obu stron aż będą złociste. 

Jak odświeżyć ryż?

Jeśli używasz starszego, wysuszonego już ryżu (np. z poprzedniego obiadu), to możesz nieco odświeżyć go przed zjedzeniem. Prostym sposobem na odzyskanie idealnej konsystencji tego produktu jest podsmażenie go na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek. Warto też dolać nieco wody, ale niezbyt dużo - aby ryż się nie rozgotował. W ten sposób nabierze on nieco więcej smaku i odzyska perfekcyjną strukturę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne