Reklama
Reklama

Prawdziwy poskramiacz głodu. Wykorzystaj resztki z poprzedniego obiadu

Kotlety ryżowe mogą kojarzyć się z włoskimi arancini. W końcu sycylijska przekąska też przyrządzana jest z ryżu w panierce. W tym wydaniu nie jest to jednak przystawka, a pełnoprawny obiad i to jeszcze w stylu zero waste.

Przygotowanie kotletów ryżowych jest wspaniałym sposobem na wykorzystania resztek. Taka potrawa to idealny obiad, który można podawać wraz z ulubionym sosem albo pieczywem. 

Jak zrobić kotlety ryżowe?

Składniki:

Reklama
  • 200 g ryżu białego 
  • 50 g groszku konserwowego 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • cebula 
  • ząbek czosnku 
  • jajka 
  • łyżka bułki tartej + do obtoczenia 
  • pół łyżeczki natki pietruszki 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia. 

W dużej misce połącz ugotowany ryż, startą marchewkę, pietruszkę, groszek konserwowy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki oraz paprykę słodką. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. 

Z przygotowanej masy formuj kotlety ryżowe o średnicy około 7-8 cm. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu z obu stron aż będą złociste. 

Jak odświeżyć ryż?

Jeśli używasz starszego, wysuszonego już ryżu (np. z poprzedniego obiadu), to możesz nieco odświeżyć go przed zjedzeniem. Prostym sposobem na odzyskanie idealnej konsystencji tego produktu jest podsmażenie go na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek. Warto też dolać nieco wody, ale niezbyt dużo - aby ryż się nie rozgotował. W ten sposób nabierze on nieco więcej smaku i odzyska perfekcyjną strukturę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne