Reklama
Reklama

Propozycja nie do odrzucenia. Pyszne włoskie Korleonki

Postać Vito Corleone jest znana na całym świecie. A wiesz, co z pewnością uwielbiał jeść Ojciec Chrzestny? Aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym, nazwane przez nas Korleonkami. W słynnym filmie wiele jest nawiązań do tradycyjnej kuchni włoskiej. Przekonaj się, jak zrobić przepyszne i sycące danie główne.

Don Vito Corleone to fikcyjny mafioso z powieści Maria Puzo "Ojciec chrzestny" z 1969 roku oraz filmu o tym samym tytule z 1972 roku, w reżyserii Francisa Forda Coppoli. Marlon Brando, wcielający się w produkcji w tytułową postać, otrzymał za rolę Oscara. Sam bohater uznawany jest za jedną z najlepszych postaci fikcyjnych. Choć film to przede wszystkim dramat gangsterski, to można w nim odnaleźć też kulinarne nawiązania do tradycyjnej, rodzinnej włoskiej kuchni

Korleonki - przepis

Choć najsłynniejszy makaron z pulpetami w filmie "Ojciec chrzestny" przygotowuje Peter Clemenza, imigrant z Włoch, który wprowadził Vita Corleone w branżę kradzieży kieszonkowej, to poniższy przepis na pewno też przypadłby do gustu mafiozom. Jeśli masz ochotę na prawdziwie włoski, aromatyczny obiad, wypróbuj tę sprawdzoną recepturę.

Składniki:

Klopsiki: 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 2 jajka, 
  • 80 g tartego parmezanu, 
  • 60 g bułki tartej, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżka suszonego oregano, 
  • łyżka siekanej natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sos: 

  • 800 g pomidorów pelati, 
  • 125 g przecieru pomidorowego, 
  • 120 g cebuli, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • łyżka bazylii suszonej, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 2 liście laurowe. 

Sposób wykonania:

Przygotuj klopsiki: wszystkie składniki na klopsiki, w tym bardzo drobno posiekany czosnek, wymieszaj w dużej misce. Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk. Z masy mięsnej uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm. Odkładaj je na lekko natłuszczoną blaszkę od piekarnika. Przykryj mięso ręcznikiem kuchennym i wstaw do lodówki na ok. godzinę. 

Przygotuj sos: oliwę z oliwek wlej do dużego garnka i rozgrzej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dołóż posiekany czosnek i kontynuuj gotowanie do momentu uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj, a następnie pomidory i pozostałe składniki. Mieszaj do połączenia. Doprowadź sos do wrzenia, a potem zmniejsz ogień do najmniejszego i pozwól mu swobodnie pyrkać do odparowania nadmiaru wody. 

Złóż danie: klopsiki włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 12-15 minut do utraty surowości mięsa. Za pomocą szczypiec, przenoś klopsiki do sosu, pozostawiając nadmiar tłuszczu na blaszce. Delikatnie wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. 

Przenieś zawartość garnka do głębokiego naczynia żaroodpornego. Jeśli używasz żaroodpornego garnka, nie musisz tego robić. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez 90-120 minut. Naczynie z Korleonkami ostrożnie wyjmij i przemieszaj zawartość. Podawaj z ugotowanym makaronem. 

Ojciec chrzestny - przepisy z filmu

Jedzenie ma duże znaczenie we włoskiej kulturze, co zostało też zaznaczone w filmie. Wielu fanów "Ojca chrzestnego" dostrzega motyw sycylijskich pomarańczy, które zawsze zwiastują nadchodzą śmierć. Wielu szuka też przepisów na potrawy, o których wspominają główni bohaterowie. Do najsłynniejszych przysmaków wspomnianych na ekranie należą: sycylijski deser cannoli (rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta i pistacjami), makaron z pulpetami Petera Clemenzy, cielęcina z sałatką antipasti w Nowym Jorku czy kilkupiętrowy tort z wesela córki Ojca Chrzestnego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | danie główne | kuchnia włoska | mięso